EPCG pozvala američke investiture u Crnu Goru

Crna Gora mora da iskoristi svoj energetski potencijal. Pomoć američkih investitora i finansijskih institucija dobrodošla i može biti veoma značajna. Ulaganje američkih kompanija i finansijskih institucija u energetski sistem Crne Gore značajno povećava rejting i značaj privrede države i podiže nivo sveukupne investicione klime, rekli su predstavnici EPCG nakon sastanka sa predstavnicima domaćina, američkom kompanijom UGTR i predstavnicima međunarodne ING banke.

Saradnja sa američkim kompanijama u oblasti energetike od strateškog je značaja ne samo za EPCG već i samu Crnu Goru i dalji razvoj energetskog sektora. Crna Gora mora da iskoristi svoj energetski potencijal. Pomoć američkih investitora i finansijskih institucija dobrodošla i može biti veoma značajna, rekao je u Njujorku Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore nakon sastanka delegacije EPCG sa predstavnicima domaćina, američkom kompanijom UGTR i predstavnicima međunarodne ING banke.

Delegacija EPCG predvođena predsednikom Odbora direktora Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Nikolom Rovčaninom održala je u Njujorku sastanke sa predstavnicima domaćina, američkom kompanijom UGTR i predstavnicima međunarodne ING banke. Ispred UGTR sastanku je prisustvovao Rober Doyle, glavni finansijski direktor dok je ispred ING banke prisustvovala Gemma Boe, direktorica za strukturirano finansiranje izvoza.

U novembru prošle godine predstavnici EPCG i američke kompanije UGTR su potpisali memorandum o strateškoj saradnji u zajedničkom razvoju projekata iz oblasti OIE, prvenstveno solarnoj energetici. Partnerska kompanija kompaniji UGTR je i korejska kompanija Hyndai Engineering.

Popravljena investiciona klima Crne Gore

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin naglasio je da ulaganje američkih kompanija i finansijskih institucija u energetski sistem Crne Gore značajno povećava rejting i značaj privrede države i podiže nivo sveukupne investicione klime.

Gemma Boe podvukla je da pored pune posvećenosti finansiranju projekata koje EPCG i UGTR zajednički planiraju uključujući i izgradnju solarne elektrane Velje Brdo ING banku, kao međunarodnu banku koja aktivno deluje u svim zemljama članicama OECD-a, interesuje i saradnja na drugim projektima koje EPCG razvija u oblasti obnovljivih izvora energije.

ING banka je globalna banka koja deluje u više od 40 zemalja sveta sa 37 miliona klijenata i preko 60000 zaposlenih sa sedištem u Amsterdamu i predstavništvom u Njujorku. Akcije ING banke kotiraju se na berzama u Amsterdamu, Njujorku i Briselu.

U periodu od 11. do 14. septembra na poziv partnerske američke kompanije UGTR, predstavnici EPCG će učestvovati na jednom od najvećih sajmova energetike na svijetu i najvećem sajmu iz oblasti obnovljivih izvora energije u Americi – Solar power international 2023.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti