EPCG: Profit od izvoza pokriva letnji poslovni minus

Izvozni trend električne energije, omogućen hidrološkim uslovima, očekuje se u narednih pet meseci, a u skladu sa tim i desetine miliona profita. Ogroman uvoz tokom leta, više od 100 miliona evra, koji je uzrokovao poslovni minus, biće u narednim mesecima anuliran i ostvaren kompanijski profit. EPCG ne planira da traži povećanje cene električne energije za narednu godinu, ali će regulator 29. novembra doneti konačnu odluku, po osnovu zahteva drugih kompanija, poručuju iz Elektroprivrede Crne Gore.

Nakon nezapamćenih sušnih perioda i poremećaja na tržištu električne energije, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je krenula sa izvozom viškova koji su nastali zahvaljujući povoljnom hidrološkom talasu. U periodu od 15. do 21. novembra palo je 195 litara kiše po metru kvadratnom (l/m2), a od početka ovog meseca 301 l/m2. Novembarski prosek iznosi 298 l/m2, što znači da je već palo 101% u odnosu na normalu.

U EPCG očekuju da će procenat biti i veći, s obzirom na to da su, do kraja meseca, najavljene dodatne padavine.

Očekivane desetine miliona profita

„EPCG je sada na strani izvoza i ovih dana izvozi 5-7 GWh dnevno što je 1-1,5 milion evra prihoda po danu. Izvozni trend se očekuje u narednih pet meseci, a u skladu sa tim i desetine miliona profita. Ogroman uvoz u letnjim mjesecima, više od 100 miliona evra, koji je uzrokovao poslovni minus, biće u narednim mesecima anuliran i ostvaren kompanijski profit”,  istakao je izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin, prenose Vijesti.

 Rovčanin je dodao da je od početka godine palo 1.214 l/m2, što, kako navodi, predstavlja 61% od godišnje normale koja iznosi 1.984 l/m2.

Uredno snabdevanje

Po njegovim rečima, EPCG je u vremenu globalne energetske krize u potpunosti ostvarila svoju zakonsku obavezu urednog, kontinuiranog i stabilnog snabdevanja građana i privrede, uz to ne povećavajući cene, održavajući rekorde u naplati i broju redovnih platiša i obezbeđujući popuste na račune.

„Građani Crne Gore su imali cenu struje koja je među najnižim u Evropi. EPCG se, takođe, izdvaja od drugih regionalnih i evropskih energetskih kompanija po tome što je potpuno samostalno, bez intervencija države i korigovanja cena, kompletan teret energetske krize iznela na svojim leđima, bez dana restrikcija ili energetske nestabilnosti u državi. Na šta smo naročito ponosni u kompaniji, dodao je Rovčanin.

Rekordna proizvodnja i naplata

Izvršni direktor EPCG se osvrnuo i na postignute rekorde u proizvodnji i rekorde u naplati koja je sada, kako je rekao, 100,4%.

„Takođe, važno je napomenuti da se u ovoj godini, od ukupnih troškova kompanije, na zarade izdvaja svega 4,4%,  što je još jedan rekord i primer koji ne postoji ni u jednom većem privrednom društvu, kako u privatnom, tako i javnom sektoru“, kazao je Rovčanin

Inače, poslednji kišni talas je poboljšao nivo u akumulacijama, tako da su stanja akumulacija i HE Perućica i HE Piva veće za po 21 GWh i sada su na planskom nivou. HE Perućića proizvodi električnu energiju maksimalnom snagom, jer su dotoci Zete iznad instalisanog protoka elektrane.

Novembarska hidrologija prema očekivanjima

Govoreći o tome da su se padavine povoljno odrazile na pogone u hidroenergetskim objektima, rukovodilac Funkcionalne celine Proizvodnja u EPCG Bojan Đordan je naveo da je EPCG za novembar već ispunila očekivanu hidrologiju od oko 300 litara po metru kvadratnom, piše Dan.

„Približili smo se planiranim bilansnim količinama energije u jezerima. Što se tiče dotoka, on je i prevazišao mogućnosti HE Perućica nekih 300 megavata, tako da smo i tu jako zadovoljni”, objasnio je Đordan.

EPCG ne planira da traži povećanje cene električne energije za narednu godinu, ali će regulator 29. novembra doneti konačnu odluku, po osnovu zahteva drugih kompanija.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.