pitanje cene struje

EPCG razmatra i opciju restrikcija i poskupljenja struje

Ukoliko stanje u postrojenjima i hidrološka situacija budu povoljni, EPCG ne bi posezao za poskupljenjem struje. Kompanija ima obezbeđene količine električne energije za avgust i septembar. Ipak, i pored dovoljno finansijskih sredstava, može se destiti da nabavka struje bude onemogućena, jer na tržištu nema dovoljno robe.

Situacija je delikatna, a restrikcije i poskupljenje struje jedna su od opcija ukoliko se stanje ne popravi u narednom periodu, saopštio je rukovodilac sektora za korporativne komunikacije Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Tomaš Damjanović. Kompanija ima obezbeđene količine električne energije za avgust i septembar, a snabdevanje u ostatku godine zavisiće od više faktora, pre svega, od hidrološke situacije.

„Restrikcije su generalno posledica globalne energetske krize koja na sve utiče, pa i nas. Situacija na tržištu je delikatna i nezgodna za sve učesnike. Može da se desi da imate dovoljno novca da nabavite električnu energiju, ali da na tržištu nema dovoljno robe“, naveo je Damjanović.

Izbeći nepopularne mere

U prvih sedam meseci je, kako je rekao, za električnu energiju utrošenon 117 miliona, dok je za isti period prošle godine izdvojeno 28 miliona.

„Mi ćemo nastojati da ne dođemo u situaciju kao što su neke države u regionu, ali restrikcije su jedna od opcija. Potrebna nam je i ispružena ruka kupaca – domaćinstava, privrede, javne uprave…“, naveo je Damjanović.

Poskupljenja su nepopularna mera i EPCG radi sve što može da do toga ne dođe.

„Ako stanje u postrojenjima i hidrološka situacija budu povoljni, ne bismo posezali za povećanjem cena. Cene svih artikala su skočile, poskupljenja su nepopularna mera i radimo sve što možemo da do toga ne dođe. Naravno, i to je jedna od opcija, ukoliko okolnosti ne budu po planu.“

Železara ozbiljan resurs

Kako će rezultirati razgovori EPCG i turskog Tosijalija, rano je govoriti, ocenio je Damjanović, objašnjavajući da će se razgovori nastaviti.

„Stav EPCG je da posluje u opštem inetersu i da dođe do što više izvora električne energije”, ddodao je predstavnik ove kompanije.

Drugi i treći kvartal bili su problematični za poslovanje, što ranije nije bio slučaj jer su, kako kaže, cene bile drugačije.

Proizvodni portfolio

„Osnovni cilj EPCG je proširenje proizvodnog portfolija, i Železara predstavlja ozbiljan resurs u pogledu energetskog potencijala. U narednom periodu zahtevi turske kompanije biće skenirani i prezentovani javnosti „, dodao je Damjanović.

Kako je istaknuto, u kompaniji ozbiljno razmatraju sugestiju Vlade i to da li bi investiranje u Željezaru zadovoljilo njihove potrebe.

„Do sada nismo dobili ponudu od Vlade za kupovinu Železare, samo zeleno svetlo da se može otpočeti razgovor sa sadašnjim vlasnikom na tu temu“, pojasnio je Tomaš Damjanović iz EPCG.

Izvor:RTCG

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti