EPCG u godini ostvarenja rekordnih dobiti

Elektroprivreda Crne Gore je na kraju juna ostvarila dobit od oko 101.500.000 evra, što je najbolji rezultat u istoriji poslovanja, a prema prognozama, to bi moglo da se odnosi i na celu 2023. godinu. Ova elektroenergetska kompanija nije dozvolio da budžeti njenih potrošača, ni privrede, budu dodatno opterećeni poskupljenjem struje tokom kriznih 2021. i 2022. godine,a, s obzirom da mnogo faktora utiče na veleprodajna tržišta električne energije, Odbor direktora će se po pitanju cena za 2024. izjasniti do kraja godine, rekao je predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

Svi preliminarni podaci kao i prognoze do kraja tekuće godine ukazuju na to da će 2023. biti jedna od boljih, ako ne i najbolja godina kada je u pitanju poslovanje Elektroprivrede Crne Gore. EPCG je na kraju juna ostvarila dobit od oko 101.500.000 evra, što je najbolji rezultat u istoriji poslovanja. To je poručio Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG.

Elektroprivreda Crne Gore se po pitanju povećanja cena električne energije za građane i privredu odnosi krajnje društveno-odgovorno, uprkos inflaciji. Iz vrha ove elektroenergetske kompanije kažu da nisu dozvolili da budžeti njihovih potrošača, niti privreda budu dodatno opterećeni tokom kriznih 2021. i 2022. godine.

Mnogo faktora utiče na cenu

O tome da li će biti povećanja cena sledeće godine, Đukanović kaže da su prethodne godine pokazale da mnogo faktora utiče na veleprodajna tržišta električne energije i određene ekstremne situacije mogu da nateraju EPCG da posegne za ovom nepopularnom merom.

„Prvenstveno mislim na situaciju u kojoj bi došlo do deficita domaće proizvodnje, pa bi u tom slučaju morali da uvozimo električnu energiju po ekstremno visokim cenama. Odbor direktora će se, po pitanju ove odluke, izjasniti do kraja godine”, naveo je Đukanović.

Nema partijskog zapošljavanja

Elektroprivreda Crne Gore je u poslednje dve godine povećala broj radnika za 30 odsto, a prosečnu platu za skoro 200 evra, pokazuje ranija analiza Ministarstva kapitalnih investicija, koju je objavila Vlada.

Đukanović ističe da je povećanje broja zaposlenih bilo više nego neophodno.

„Po preuzimanju Elektroprivrede Crne Gore suočili smo se sa nedostatkom kompetentnog kadra iz svih oblasti poslovanja. DPS je, pritom, apsolutno urušio kult rada. Zaposlili smo nove ljude i siguran sam da ćemo u tom duhu i nastaviti, budući da smo proširili proizvodni portfolio, čvrsto smo usmereni ka strategiji razvoja kompanije o čemu najbolje, naravno, govore i rezultati”, ističe Đukanović.

Poručuje i da u kompaniji nema partijskog zapošljvanja.

„Više puta sam isticao da u EPCG, od našeg dolaska, više nema partijskog zapošljavanja. Takođe, javnost vrlo dobro zna koji građani su u prethodnom periodu bili nezaposleni”, kazao je Đukanović.

Kada će EPCG uplatiti 6,5 miliona evra Željezari Nikšić?

U februaru je sa radom počela kćerka kompanija EPCG Željezara Nikšić, kojoj za početak proizvodnje čelika treba budžet i uplata 6,5 miliona evra od EPCG.

Đukanović kaže da za tu uplatu i dalje čekaju mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije, koja treba da oceni da li je ili nije reč o državnoj pomoći.

„Iskoristiću i ovu priliku da apelujem na Agenciju da nam dostavi mišljenje, kakvo god bilo. Mi u ovom trenutku, bez navedenog mišljenja, ne možemo dalje da planiramo i donosimo poslovne odluke koje su od značaja za kompaniju”, kazao je Đukanović.

Solar – Gradnja – kompanija sa perspektivom

EPCG je osnovala i EPCG-Solar-Gradnju, a analize Ministarstva kapitalnih investicija govore o tome da je poslovni gubitak tog društva u 2022. bio 2,2 miliona evra.

Đukanović kaže da EPCG-Solar-Gradnja broji približno 500 zaposlenih. To je kompanija koja je, kako ističe, u povoju, dok je samo funkcionisanje zavisno od drugih delova EPCG grupacije, prvenstveno EPCG i CEDIS-a.

„Na dan 30.06. iskazana je dobit od 100.000 evra, što govori da EPCG Solar-Gradnja ima perspektivu. Zakon o javnim nabavkama i problemi administrativno-tehničke prirode na koje Solar-Gradnja ne može da utiče, umnogome su usporavale rad kompanije. Mislim da se, uzimajući u obzir sve kompanije koje su u državnom vlasništvu, u EPCG-Solar-Gradnji najviše radi”, ističe Đukanović.

EU sertifikati za montere

Kaže i da Solar-Gradnja danas ima preko 400 obučenih montera koji za Crnu Goru predstavljaju, kako ističe, suvo zlato.

„Mi smo pokrenuli procedure da određen broj montera dobije EU sertifikate i očekujemo da ova kompanija uskoro počne da izvodi radove u zemljama okruženja. Zemlje EU su, takođe, deficitarne sa ovim kadrom”, rekao je predsednik Odbora direktora EPCG.

Izvor: RTCG

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti