EPCG u poslednjih osam meseci ostvarila prihod 130 miliona evra

Iz EPCG ističu da su prognoze za kalendarske mesece koji su pred nama (za band profil) sledeće: oktobar 101,43 evra po MWh, novembar 129,08 evra po MWh, decembar 135,36 evra po MWh, dok se kalendarska 2024. godina na HUDEX mađarskoj berzi trguje po 140,21 evra po MWh.

U globalnom kontekstu rastućih cena električne energije na međunarodnim berzama, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) nastavlja da demonstrira svoju tržišnu orijentaciju, dok istovremeno čini sve napore kako bi očuvala stabilnost cena za građane Crne Gore. Značajno je napomenuti da, uprkos rastućim trendovima, građani Crne Gore još uvek nisu osetili povećanja na svojim računima za električnu energiju, saopštili su za Dan iz državne energetske kompanije.

„U poslednjih osam meseci EPCG je ostvarila prihod od 130 miliona evra. Ovaj finansijski poduhvat omogućio je kompaniji da sigurno nabavi dodatnih 337 GWh električne energije, investirajući 48 miliona evra. Ovaj dinamičan pristup omogućava EPCG da održi stabilnost snabdevanja električnom energijom u Crnoj Gori, istovremeno osiguravajući da građani i dalje imaju koristi od stabilnih cena”, istakli su iz EPCG.

Bitno je precizirati period posmatranja

Poslednjih meseci na evropskim berzama primetno je poskupljenje megavat-časa, ali iz EPCG ističu da kada se pominju cene električne energije uvek treba precizirati na koji se period misli, da li je to cena električne energije za sutra, danas, za sledeću sedmicu, sledeći mesec ili godinu… ili za pojedinačni sat.

„Zato što je, recimo, cena na dan 11.9.2023. (prosek za 24h) na mađarskoj berzi 145,58 evra po MWh, ali su neki sati prodavani i po maksimalnih 437,47 po megavatu, dok se za 12.9.2023. godine na istoj berzi električna energija za 24 časa mogla trgovati prosečno za 128,78 evra po MWh, maksimalna cena za pojedini sat bila je 271,28 evra. Uzeli smo kao primer HUPX mađarsku berzu kao najbližu likvidnu berzu”, objasnili su iz EPCG.

Takođe, iz EPCG ističu da su prognoze za kalendarske mesece koji su pred nama (za band profil) sledeće: oktobar 101,43 evra po MWh, novembar 129,08 evra po MWh, decembar 135,36 evra MWh, dok se kalendarska 2024. godina na HUDEX mađarskoj berzi trguje po 140,21 evra po MWh.

EPCG, kao tržišno orijentisana kompanija, pod uticajem je veleprodajnog tržišta, pa moraju nadomestiti razliku od potrošača koji već duži niz godina imaju fiksnu cenu po prosečnih 45 evra po MWh.

„Dakle, na nas veoma utiču dešavanja na tržištima električne energije zato što nedostajuće količine moramo kupiti sa ovih tržišta kako bi se pokrile potrebe potrošnje. Za prethodnih osam meseci EPCG je uvezla 337 GWh, u vrednosti od 48,3 miliona evra, dok je za isti period ostvaren izvoz 869 GWh, vrednosti 130 miliona evra”, naveli su iz EPCG.

Cene lete u nebo širom Evrope

Nedostatak vetra prošlog vikenda doveo je do porasta troškova energije širom Evrope, a cene struje u Nemačkoj dostigle su najviši nivo u posljednjih sedam meseci.

Na tržištu je cena struje u Nemačkoj premašila 150 evra, što je najviše u posljednjih sedam meseci, objavio je The Brusseles Time.

Prošlog ponedjeljka je cena struje u Nemačkoj dostigla maksimum od 524 evra po megavatu.

Pored Nemačke, struja je skuplja i u Holandiji, više od 148 evra.

Situacija nije mnogo drugačija ni u Belgiji, gde je cena megavat-sata 133,4 evra, a dostizala je i 330 evra.

Stručnjaci ovu pojavu pripisuju nedostatku proizvodnje energije vetra nakon nekoliko dana toplog vremena.

Osim ovoga, Belgija trenutno beleži smanjenu proizvodnju nuklearne energije.

Izvor: Portal Dan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti