Epl priznaje – nismo filantropi – ulažemo u čistu energiju i hoćemo profit

Kompanija Epl otvara fond od 200 miliona dolara, koji ima za cilj borbu protiv klimatskih promena i podsticanje poslovanja. Ideja je finansiranje održivog šumarstva, kako bi se pripomoglo uklanjanju ugljen-dioksida iz atmosfere ali i ostvarivanje profita jer, u Eplu ne veruju u filantropiju već u povratak uloženog.

Kompanija Epl (Apple) najavila je otvaranje investicionog fonda od 200 miliona dolara, dizajniranog za uklanjanje emisije ugljenika iz atmosfere i podršku održivom šumarstvu, koji će, takođe, imati mogućnost finansijskog povrata za kompaniju.

Fond za obnavljanje je projekat čiji cilj je da se svake godine iz atmosfere ukloni milion tona ugljen-dioksida, što odgovara gorivu koje godišnje koristi više od 200.000 putničkih automobila. Projekat bi, takođe, mogao da deluje kao važan model za druge korporacije, pokazujući im kako da profitiraju od investicija u životnu sredinu.

„Ideja povratka je važna za planetu. Jer, ako zaista želite da se preduzeća angažuju, ako želite da se posao zaista okrene – i to u velikom obimu, to mora biti zato što postoji povraćaj te investicije. Inače je to samo filantropija. I toliko toga što radimo u Eplu pokazuje da je posao koji radimo za dobrobit planete dobar posao“, rekla je Liza Džekson, potpredsednica Epla za životnu sredinu, politiku i socijalne inicijative za CNN-u.

Ulaganje u održivo šumarstvo

Fond za obnavljanje generisaće povraćaj ulaganjem u razvoj i očuvanje održivih „radnih šuma“, koje uklanjaju ugljenik iz atmosfere dok rastu, i takođe, proizvode drvo za građevinske materijale, papir i druge namene. Na primer, Eplova ambalaža je od 2017. godine u potpunosti napravljena od sirovih drvenih vlakana iz „odgovorno upravljanih radnih šuma“ – istih vrsta u koje planira da investira putem fonda.

Foto: CNN

Epl je osnovao fond zajedno sa Goldman Saksom (GS), koji će njime upravljati i neprofitnom organizacijom Conservation International, suinvestitorom koji će osigurati da projekti koje finansira podležu „strogim ekološkim i društvenim standardima“.

„To su obnovljivi proizvodi, ako se šuma uzgaja na održivi način. Poruka koju zapravo šaljemo Fondom za obnavljanje je da ulažemo u šumarstvo na pravi način. To podržava planetu, podržava povratak i podržava zajednice svih ljudi koji rade u šumarskoj industriji“, rekla je Liza Džekson.

Ovaj Fond se nadovezuje na prethodne obaveze kompanije Epl usmerene na borbu protiv klimatskih promena. Iz kompanije su poručili da od 2018. godine njeni maloprodajni objekti, data centri i korporativne kancelarije rade na 100% čistoj energiji. Kompanija, takođe, menja materijale od kojih izrađuje proizvode u ekološki prihvatljivije opcije. Takođe tvrde da će do 2030. godine Epl učiniti svoj globalni korporativni ugljenični otisak učiniti potpuno neutralnim, uključujući lanac snabdevanja, proizvodne procese i proizvode. Sve te promene se vrše, objašnjava Džeksonova, ne samo zato što korporacija vredna skoro 2,3 biliona dolara želi da se oduži  prirodi, zemlji, već i zato što su dobre za posao.

„Sve te stvari su rađene uzimajući u obzir povraćaj uložih sredstava. Istina je u tome da je čista energija ekonomičnija i prihvatiljivija . I, ako možemo da pokažemo kompanijama da je to dobro za posao, onda ne morate da birate između svog krajnjeg rezultata i dobrog rada planete“, rekla je Džekson.

Epl kao „sila za unapređenje“ jednakosti

Vest o najnovijim naporima kompanije Epl za održivost, takođe, dolazi u trenutku kada se mnoge korporacije bave brojnim drugim progresivnim temama, uključujući glasačka prava i perspektivu povećanja poreza na dobit.

Rukovodioci više od 100 kompanija, uključujući velike tehnološke gigantske kompanije Facebook (FB), Tvitter (TVTR), Microsoft (MSFT) i Amazon (AMZN) objavili su javno saopštenje, ranije ovog meseca, suprotstavljajući se bilo kojim merama kojima se biračima sa pravom glasa uskraćuju glasačka prava. Izjava je usledila nakon zakona u Džordžiji, Teksasu i drugim državama, u kojima republikanski poslanici pokušavaju da ukinu pristup glasačkim listićima.

Izvor: CNN

Epl nije bio među potpisnicima izjave. Ali, u ponedeljak, Vil Smit i Antoine Fukua najavili su da će produkcija njihovog filma Emancipacija, koji je prodat kompaniji Epl Studio, napustiti Džordžiju zbog državnog restriktivnog zakona o glasanju, odlukom koju je Džekson rekla da kompanija podržava.

„Pravo na demokratiju je sveto građansko pravo … želimo da vidimo da svaka pojedinačna osoba ima pravo glasa“, izjavila je Džekson napominjući da se „kompanije poput Epla zalažu za akciju na klimatskim promenama. Takođe smo zauzeli čvrst stav da i dalje postoje nejednakosti, sistemske nepravde – povezane sa trkom oko obrazovanja i krivične pravde i ekonomskih prilika. I želimo da Epl bude sila, da unapredi te uzroke i da konačno okonča ove nepravde“.

Govoreći o tome da li Epl podržava povećanje korporativnog poreza, što je postavljeno kao način da se plati ambiciozni infrastrukturni paket Bajdenove administracije, koje je dobilo podršku od čelnika Amazona (AMZN) i BlackRock-a.

„Mislim da ekonomija može da nađe način da izvrši ulaganja koja su joj potrebna“, rekla je Džekson dodajući „u ovom trenutku neću razgovarati o detaljima“.

Međutim, rekla je da bi infrastrukturni plan, koji bi podrazumevao ulaganje u visokotehnološku proizvodnju, čistu energiju i transportne sisteme dizajnirane za električna vozila, bio dobar za zemlju i za Korporativnu Ameriku.

„Toliko je dobrih ideja koje su deo tehnologije i ekonomije, koje su nam potrebne za budućnost, da bismo mogli da ostanemo najmodernija zemlja kakva smo oduvek bili. Mislim da su ulaganja u infrastrukturu uvek bila viđena kao ulaganja u budućnost i prilično dobra za poslovanje, tako da moramo da se okupimo kao zemlja i da to shvatimo“, objasnila je Džekson.

Izvor : CNN

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.