Epl više nije najvrednija kompanija na svetu

Epl je izgubio vodeću poziciju na listi najvrednijih kompanija na svetu used velike rasprodaje tehnoloških deonica. Ta titula sada pripada proizvođaču nafte i gasa, Aramku. Bitkoin i druge veće kriptovalute, kao i druga digitalna imovina beleže nagli pad.

Titulu najvrednije svetske kompanije vratio je proizvođač nafte i gasa Aramko iz Saudijske Arabije, i to prvi put nakon gotovo dve godine.

Investitori prodaju deonice tehnoloških firmi jer se okreću onome što smatraju manje rizičnim. Bitkoin i druge veće kriptovalute, kao i druga digitalna imovina, takođe beleže nagli pad. Vrednost deonica Epla je pala za više od 5 posto u Njujorku u sredu, a na kraju dana je vrednost deonica na tržištu iznosila 2,37 biliona dolara. To znači da je Epl izgubio vodeću poziciju na listi najvrednijih kompanija, jer Aramko vredi 2,42 biliona dolara.

Ovo je prvi put da se Aramko vratio na prvo mesto od 2020. godine, a to se dogodilo zahvaljujući rastu cena sirove nafte i prirodnog gasa ove godine. S druge strane, Eplove deonice su pale za gotovo 20 posto od početka ove godine, nakon prodaje tehnoloških deonica.

Rast cena je najveća pretnja oporavku globalne ekonomije koja još izlazi iz perioda pandemije koronavirusa. Udaljavanje od rizične imovine je oborilo cenu Bitkoina na manje od 27.000 dolara. Vrednost Bitkoina je trenutno na 60 posto od najviše vrednosti zabeležene u novembru prošle godine.

Izvor: Klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.