EPS demantuje ministarku rudarstva i energetike

Demantujući navode Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike po pitanju obustavljanja dalju gradnju TE Kolubara B, prof. dr Jovan Despotović, predsednik NO i Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS navode da su svi koraci o gradnji termoelektrane sprovedeni u skladu sa odlukama Vlade Srbije i MRE, da je pri donošenju odluke o zaustavljanju izgradnje zaobišla NO EPS-a, da rudari imaju pravo na štrajk a da će se Srbija, bez ovog kapaciteta, odreći energetske nezavisnosti.

Strateške odluke u elektroenergetskom sektoru ne donose se preko noći i zato je neophodno što pre rešiti aktuelno pitanje gradnje termoelektrane Kolubara B. EPS je sve korake sprovodio u skladu sa odlukama Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike (MRE) – kaže prof. dr Jovan Despotović, predsednik Nadzornog odbora Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije, povodom današnje izjave Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike, da ministarstvo obustavlja dalju gradnju TE Kolubara B.

Despotović ističe da je Ministarstvo energetike zaobišlo Nadzorni odbor EPS-a pri donošenju ove strateške odluke i da članovi NO u ovom periodu treba maksimalno da se uključe u sagledavanje pravca razvoja EPS-a u budućnosti.

„Moram da napomenem da tačka o Kolubari B nije povučena sa sednice, kako tvrdi ministarka, već je NO informisan o statusu projekta i dopisu potpredsednice Vlade Srbije. Za tu tačku nije ni bilo predviđeno glasanje“, kaže Despotović.

U današnjem saopštenju MRE se navodi da je na pitanje o sednicu Nadzornog odbora EPS-a, Mihajlovićeva rekla da je pored izmena plana poslovanja, jedna od tačaka bila i informacija o izgradnji TE Kolubara B, te da je direktor EPS-a tu tačku povukao i da o njoj nije bilo rasprave.

„Energetska tranzicija je proces koji je ispred nas i od kojeg ne možemo da pobegnemo. Moj zadatak je energetska bezbednost i da Srbija ima dovoljno energije po održivim cenama. Ministarstvo stoji iza toga da nije dalo odobrenje da se gradi TE Kolubara B, i smatramo da je važno da umesto manipulacija imamo jasne informacije o svemu što se radi", navela je Mihajlovićeva.

Ministarka je, takođe, novinarima rekla danas da RB Kolubara radi redovno, a da prve procene govore da je direktna i indirektna šteta za EPS od prekida rada u ponedeljak pola miliona evra.

Na ovu izjavu potpredsednice Vlade Srbije reagovao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

„Po zakonu, rudari imaju pravo na štrajk i obustavu rada na 16 sati, a u slučaju protesta upozorenja u Kaleniću rudari nisu radili samo od 7 do 13 časova i nije bila ugrožena proizvodnja uglja i električne energije. Uvek ću stati na stranu rudara, jer oni i kada štrajkuju rade više u korist Srbije nego pojedinci koji samo štancuju izjave i rade za uvozne lobije“, rekao je Grčić napominjući da „veruje da će građane mnogo više koštati pogubne odluke Zorane Mihajlović nego bilo koji potez rudara Kolubare i Kostolca“.

Grčić podseća Ministarstvo rudarstva i energetike da je još 2018. godine Vlada Srbije formirala radnu grupu za realizaciju projekta izgradnje TE Kolubara B.

„Na osnovu te odluke EPS je krenuo u realizaciju projekta. Napominjem da je projekat bio u skladu sa preuzetim i budućim obavezama Srbije u oblasti energetike i zaštite životne sredine, te nema nijednog razloga da ovaj projekat bude izbačen iz investicionog plana. Takođe, 5. februara 2020. godine Ministarstvo rudarstva i energetike je donelo i rešenje o obrazovanju projektne grupe za vođenje pregovora o ugovoru za realizaciju izgradnje TE Kolubara B i dobijena je saglasnost za ulazak u pregovore sa potencijalnim kineskim ponuđačem. Međutim, ministarka Zorana Mihajlović je odlučila da za jedan dan promeni sve odluke i Vlade Srbije i ministarstva, bez ikakvih prethodnih analiza i konsultacija. Kao da je država za sebe od koje počinje sve. A verujem da nije“, kaže v. d. direktora JP EPS.

Grčić ističe da javnost mora da zna istinu – da je TE Kolubara B zamena za termo kapacitete građene 1970. godine i kasnije, koji će uskoro morati da se gase.

Ukazuje, takođe, da JP EPS od 2024. godine ostaje bez mogućnosti proizvodnje bazne električne energije, zbog preuzetih obaveza naše zemlje prema Evropskoj uniji.

„Povlače se iz rada TE Kolubara A i TE Morava, ukupne snage 324 MW, postrojenja za odsumporavanje na svim termo blokovima dodatno umanjuju proizvodnju električne energije za 120 MW, a za potrebe toplodalekovoda ka Novom Beogradu, umanjuje se za dodatnih 160 MW. Zato nam je potrebna TE Kolubara B, jer je efikasnija, ima manju emisiju CO2 i ima samo 350 MW. Građani Srbije treba da znaju šta bi bile posledice obustavljanja projekta i brze dekarbonizacije Srbije. Bili bismo jedni od retkih zemalja sa dekarbonizacijom elektroenergetskog sektora u većem procentu nego što EU zahteva za svoje članice, izgubili bismo nekoliko desetina hiljada radnih mesta i u EPS i ostalim pratećim kompanijama u Srbiji. Ono što je za građane najvažnije je da bi došlo do skoka cena električne energije zavisno od količine uvoza. Viša cena struje odrazila bi se i na konkurentnost srpske privrede, a Srbija bi postala elektroenergetski zavisna“, kaže prvi čovek EPS.

Na kraju Grčić poziva stručnjake da se uključi u odbranu EPS-a.

„Zato verujem da stručna javnost mora da se aktivno uključi u razvoj buduće energetske politike, jer EPS ulaže značajna sredstva u modernizaciju starih i razvoj novih kapaciteta sa tzv. čistom energijom. Srbija ne može da se odrekne uglja u potpunosti u ovom trenutku jer ćemo se na taj način odreći energetske nezavisnosti“, poručuje Grčić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.