EPS: Junski plan HE Elektromorava premašen za 88%

U HE Elektromorava, sistemu koji čine hidroelektrane Međuvršje i Ovčar Banja tokom prvih šest meseci 2023. godine bila je 57,5 miliona kilovat-časova. Za samo pola godine ispunjeno je 95,9 odsto godišnjeg plana. HE Ovčar Banja i Međuvršje 24. juna proizvele su 412.374 kilovat-časova, što je novi apsolutni dnevni rekord u 69 godina dugoj istoriji.

Hidroelektrane Međuvršje i Ovčar Banja, u okviru proizvodne celine Elektromorava iz Čačka proizvele su u junu 11,3 miliona kilovat-časova električne energije, što je za 88 odsto više od plana. Ovaj rezultat postignut je zahvaljujući povoljnoj hidrološkoj situaciji, tehničkoj spremnosti agregata i velikom angažovanju zaposlenih.

Dve hidroelektrane Elektromorave, koje su deo ogranka Drinsko-Limske HE, u junu su dva puta oborile i rekorde u dnevnoj proizvodnji električne energije. HE Ovčar Banja i Međuvršje 24. juna proizvele su 412.374 kilovat-časa. To je novi apsolutni dnevni rekord u 69 godina dugoj istoriji ovih hidrocentrala Elektriprivrede Srbije.

Prethodni najviši dnevni rezultat od 411.913 kilovat-časova postignut je samo dva dana ranije, 22. juna. Na taj način premašen je prethodni rekord od 408.953 kilovat-časa, od 3. februara 2021. godine. Ukupna proizvodnja HE Elektromorava u prvih šest meseci 2023. godine je 57,5 miliona kilovat-časova. Za samo pola godine ispunjeno je 95,9 odsto godišnjeg plana.

Saradnja sa štabom za odbranu od poplava

Zbog obilnih padavina tokom juna u zapadnoj Srbiji u kratkom vremenskom periodu dotoci Zapadne Morave bili su izuzetno visoki, odnosno najviši od 2016. godine. Tolike količine vode zahtevale su pravovremeno i adekvatno upravljanje visokim protocima na ustavama brana HE Elektromorava. Stalno je praćen vodostaja na pritokama. Cilj je bila zaštita od poplava, posebno uzvodno od HE Ovčar Banja, nizvodno od HE Međuvršje i u naselju Ovčar Banja.

Stručnjaci HE Elektromorava sarađivali su sa štabom za vanredne situacije grada Čačka. Bilo je organizovano izveštavanje o kotama vode i preduzetim aktivnostima na branama hidroelektrana.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti