EPS lider i po prihodima i po profitu

Uspešno poslovanje najveće srpske energetske kompanije, elektroprivrede Srbije vidi se po rangiranju sa drugima. Na listi 100 najuspešnijih preduzeća Jugoistočne Evrope TOP 100 SEE EPS je na osmom mestu i najbolje rangirana srpska kompanija. A u U izveštaju APR-a „Sto naj... privrednih društava u 2020. godini” EPS je na prvom mestu i po prihodima i po profitu.

Sa prihodom od skoro 2,6 milijardi evra u 2020. godini Elektroprivreda Srbije je zauzela osmo mesto na listi 100 najuspešnijih preduzeća Jugoistočne Evrope TOP 100 SEE. Istovremeno, EPS je i najbolje rangirana srpska kompanija na prestižnoj listi, koju svake godine objavljuje ugledna međunarodna poslovna platforma SeeNews.

U izveštaju Agencije za privredne registre „Sto naj… privrednih društava u 2020. godini” EPS je na prvom mestu i po prihodima i po profitu.

„Taj veliki energetski sistem u 2020. godini beleži neto dobitak od 12,88 milijardi dinara, koji je 3,5 puta veći od profita u 2019. Značajan porast profitabilnosti je posledica boljih rezultata u svim segmentima poslovanja. Posebno u delu primarne delatnosti, s obzirom da je rast obima poslovne aktivnosti od 1,1 odsto praćen racionalizacijom u obavljanju energetske delatnosti. EPS je imao i najveće poslovne prihode od 282,73 milijardi dinara“ navodi APR.

IZ Agencije za privredne registre, takođe, komentarišu da je privreda Srbije uspela, uprkos otežavajućim okolnostima zbog pandemije korona virusa, da i tokom 2020. godine održi postignuti obim poslovnih aktivnosti iz prethodne godine. Ostvarila je pozitivan neto rezultat za petinu veći nego 2019.

Po prihodima iza EPS su NIS, Delez Srbija, Tigar Tajers i Telekom Srbija. Što se tiče profita, posle EPS-a sledi Tigar Tajers, s rastom neto profita za 2,1 posto na godišnjem nivou, na 9,21 milijardu dinara. Treći je Telenor, s neto dobitkom od 8,4 milijarde, za 20,2 odsto manjim nego godinu ranije. Prvu petorku zaokružuju Ziđin, koji je profitabilnost povećao 2,6 puta u odnosu na prethodnu godinu (na 8,4 milijarde) i Koka-Kola, čiji je neto profit skočio za 55,6 procenata (na 5,66 milijardi dinara).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti