EPS naručio sistem za odsumporavanje u TENT-u B

Japanski proizvođač energetske opreme Mitsubishi Power Systems će za EPS-ovu TE Nikola Tesla B isporučiti sistem za odsumporavanje.

Elektroprivreda Srbije naručila je od japanskog proizvođača energetske opreme Mitsubishi Power Systems opremu za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu Nikola Tesla B, prenosi Elektroenergetika.info pisanje američkog energetskog portala Power Engineering International.

Reč je o nastavku saradnje sa EPS-om, koja je već ostvarena za TE Nikola Tesla A. U decembru 2017. godine u TE Nikola Tesla A u Obrenovcu počela je realizacija projekta za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova TENT. Tada je najavljeno da će u TENT- A projekat biti završen u poslednjem kvartalu 2022. godine.

Naručen sistem za TENT B, čiji blokovi imaju pojedinačnu snagu od 670 MW, u pogon bi trebali biti pušten 2024. godine.

Kada bude ugrađena, nova oprema za odsumporavanje će značajno smanjiti emisije sumpor dioksida iz obe elektrane, čak za 96%, čime će uveliko pomoći u ispunjenju zahteva Evropske unije u vezi sa štetnim emisijama iz srpskih termoelektrana na ugalj.

Realizacija ovih projekata značajna je i za srpsku privredu jer je japanski proizvođač energetske opreme  osnovao konzorcijum sa tri domaće firme: Energotehnikom Južna Bačka, Goša Montažom i EX ING B&P Constructionom.

Tako će Mitsubishi Power Systems biti zadužen za vođenje projekta i sve njegove ključne elemente: od glavnog projekta do isporuke i ugradnje opreme, dok će lokalni partneri biti zaduženi za snabdevanje opremom na lokalnom nivou, građevinske i instalacijske radove. Oprema za odsumporavanje biće proizvedena u Japanu, u fabrici Kure pokraj Hirošime.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.