EPS neće biti privatizovan – cilj reformi energetska i finansijska stabilnost

Država ostaje vlasnik EPS i privatizacija apsolutno nije tema koja se razmatra. Cilj transformacije Elektroprivrede Srbije je dugoročna energetska i finansijska stabilnost, tržišno poslovanje i neophodne investicije. Transformacija EPS podrazumeva i proces jačanja ljudskih resursa a višak zaposlenih nije tema, rekao je Dušan Živković, generalni direktor EPS AD.

Cilj transformacije Elektroprivrede Srbije je dugoročna energetska i finansijska stabilnost, tržišno poslovanje i neophodne investicije, a nikako privatizacija i višak zaposlenih“, rekao je Dušan Živković, generalni direktor EPS AD, u Jutarnjem dnevniku RTS.

Prvi čovek EPS-a je istakao da su aktuelna geopolitička situacija i energetska kriza nametnuli novi realitet u energetici u svetu, da se energetske kompanije suočavaju sa ključnim temama koje se tiču energetskog suvereniteta i energetske sigurnosti, Zelene agende…

„EPS je prepoznao potrebu da se menja i krene u proces strukturnih reformi i transformaciju kompanije. Država ostaje vlasnik EPS i privatizacija apsolutno nije tema koja se razmatra. Transformacija EPS podrazumeva i proces jačanja ljudskih resursa a višak zaposlenih nije tema. Plan transformacije EPS podrazumeva konkretna strukturna, finansijska i operativna unapređenja poslovanja i procene su da bi u narednih godinu i po do dve trebalo da se implementiraju ovi procesi!“, rekao je Živković.

EPS se ponaša tržišno

Naglašavajući da su netačne priče o tome da EPS izdvaja funkciju trgovine električnom energijom, jer je ta oblast jedna od najznačajnijih funkcija rekao je da zato ta funkcija dolazi u nadležnost generalnog direktora. Prvi čovek EPS je objasnio da se od trgovine električnom energijom mnogo očekuje, da zato i jeste dobila mesto na vrhu kompanije. Inače, samo u 2024. godini EPS je trgujući na slobodnom tržištu ostvario profit od 38 miliona evra.

O tome da li EPS uvozi struju ovih dana Živković je rekao da se EPS ponaša tržišno i da taj segment podrazumeva profit.

„U danima kao što je bio prošli vikend ili tokom sunčanih danima, cena na berzama bila je na nivou od minus 10, pa do 5 i 10 eura po MWh, tada treba sačuvati sopstveni resurs, dobru hidrologiju i deponije uglja i doći do relativno jeftine električne energije koju kasnije možete plasirati u nekim drugim trenucima, kada je ona značajno skuplja. U večernjim satima zna da bude i 200 evra po MWh“, rekao je Živković.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS Živković je istakao da se tokom ove godine neće menjati cena električne energije za domaćinstva.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti