EPS neće biti privatizovan

Ni danas ni za 10 godina EPS neće biti privatizovan. EPS mora da se osposobi i da bude mnogo efikasniji. Još jedan Đerdap bi mogao da bude izgrađen, rekla je danas u Skupštini Srbije ministarka energetike Zorana Mihajlović i dodala da se Srbija okreće čistoj energiji, a da bi gasne elektrane mogle da daju stabilnost sistema u narednih 20 godina, koji trenutno daju termoelektrane.

Ne postoji nijedan razlog da se danas, ni za 10 godina, ide u bilo kakvu privatizaciju Elektroprivrede Srbije, rekla je prof. dr Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike tokom današnje skupštinske rasprave o novim energetskim zakonima.

Naglašavajući da nema nijednog razloga da Srbija ne proizvodi dovoljne količine električne energije ministarka je istakla da EPS mora da se osposobi i da bude mnogo efikasniji.

Naglašavajući da se u narednom periodu očekuje smanjenje električne i toplotne energije iz termo kapaciteta i da se Srbija okreće „čistoj energiji“ Mihajlović je u objasnila da to predstavlja energetsku tranziciju.

„To znači da ćemo učiniti sve da naše postojeće termoelektrane kroz projekte odsumporavanja proizvode električnu energiju sa emisijom čestica po našim i standardima Evropske unije. EPS dugo nije gradio nove kapacitete. Zato mora da se sada ulaže u njih”, rekla je Mihajlovićeva navodeći da izgradnja najmodernije termoelektrane od 600 MW instalisane snage košta oko 4,5 milijardi evra, a reverzibilne hidroelektrane od 600 plus 600 MW do milijardu evra.

Komentarišući da je velika šteta što Srbija praktično već 10 godina gradi objekat kao što je Kostolac B3 ministarka je istakla: „Ono o čemu razmišljamo jeste prestanak dalje izgradnje bilo kakvih termokapaciteta, zato što će Srbiju jako puno da košta u budućnosti ukoliko bude gradila nove termoelektrane. Srbija se baš zbog toga, kroz investicioni plan, okreće obnovljivim izvorima energije, čistoj energiji i velikim hidroelektranama. Recimo još jedan Đerdap bi mogao da bude izgrađen“ rekla je Mihajlović i dodala da bi gasne elektrane mogle da daju stabilnost sistema u narednih 20 godina koji trenutno daju termoelektrane.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.