EPS nove kapacitete

EPS obnavlja i gradi nove kapacitete

EPS ide krupnim koracima napred u obnovi i izgradnji svojih kapaciteta. Gradilišta su na skoro svim lokacijama gde EPS ima kapacitete, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktor EPS-a u razgovoru sa Aleksandrom Konjuhovim, generalnim direktorom ruske kompanije Silovije mašini, firmom koja je radila revtalizacije agregata na đerdapskim elektranama.

Predstavnici ruske kompanije Silovije mašini posetili su TENT A. Aleksandar Konjuhov, generalni direktor ove kompanije i Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a razgovarali su o uspešnoj saradnji dve firme. Sastanak je održan juče, uoči zasedanja međudržavnog komiteta za saradnju dve države.

Grčić je pozdravio goste u ime predsednika Aleksandra Vučića, koji je, kako je naveo, najzaslužniji što EPS ide krupnim koracima napred u obnovi i izgradnji svojih kapaciteta.

„Zahvaljujući mudroj politici predsednika Vučića Srbija danas nije pogođena energetskom krizom kao ostatak Evrope. Srbija je danas energetski nezavisna i bezbedna zemlja koja brine o energetskim resursima i stabilnosti proizvodnje i snabdevanja električnom energijom”, rekao je Grćić.

Revitalizacijom do dodatnih kapaciteta

Dodao je da su „vizionarska politika i svesrdna podrška predsednika Srbije” pomogli Elektroprivredi da obnovi pet od šest agregata u najvećoj hidroelektrani Ðerdap 1.

„Danas je Ðerdap 1 elektrana kojoj je povećana snaga i produžen radni vek za 30 godina. A nakon završetka šeste faze revitalizacije snaga će biti povećana sa nekadašnjih 180 na 205 megavata”, rekao je Grčić.

Prvi čovek EPS je istakao da su odlična hidrologija i modernizovani agregati omogućili da u prvih šest meseci ove godine hidroelektrane proizvedu 7,2 milijarde kilovat-sati. To je čak za 53 odsto više nego tokom 2020. godine.

Do početka septembra samo HE Ðerdap 1 premašila je plan proizvodnje za 555 miliona kilovat-sati.

„Za EPS nema stajanja i odmora. Planiramo i veliki posao obnove svih 10 agregata druge dunavske hidroelektrane – Ðerdapa 2. Tako ćemo dobiti oko 50 novih megavata instalisane snage za proizvodnju zelene energije. Ulaganja u postojeće proizvodne kapacitete EPS-a jedan su od načina da EPS i u budućnosti ostane najvažnija energetska karika Srbije”, naveo je Grčić.

Dodao je da je EPS najveći investitor u oblasti zaštite životne sredine i da se u TENT-u A gradi postrojenje za odsumporavanje.

„Gradnja napreduje dobrim tempom. Gradilišta su na skoro svim lokacijama gde EPS ima kapacitete”, kazao je Grčić.

Konjuhov je rekao da je njegova kompanija spremna da učestvuje u projektima modernizacije postrojenja EPS i da se bavi proizvodnjom gasnih turbina snage od 65 so 170 MW.

„Tehnološka i ekološka modernizacija proizvodnih kapaciteta je od krucijalnog značaja za dalji razvoj energetike. A u Rusiji se mnogo radi na izgradnji hidroelektrana i nuklearki, kao mnogo čistijih izvora energije”, rekao je Konjuhov.

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti