EPS proslavio godišnjicu Termoelektrane Nikola Tesla A

Do sada su termoelektrane Nikola Tesla zajedno proizvele više od 760 milijardi kilovat-časova električne energije i učestvuju u ukupnoj proizvodnji EPS-a sa više od 50 odsto. Energetska kriza daje novi značaj električnoj energiji proizvedenoj iz uglja, te konvencionalni izvori i dalje imaju ključnu ulogu za sigurnost elektroenergetskog Sistema, čulo se na obeležavanju 53. godišnjice TENTA A.

Zaposleni Elektroprivrede Srbije vratili su EPS-u sjaj koji zaslužuje, jer zahvaljujući njima danas imamo dobre rezultate. Ipak, pred nama je još mnogo posla, rekao je Miroslav Tomašević, v. d. direktora EPS-a, na obeležavanju 53. godišnjice Termoelektrane Nikola Tesla A.

Tomašević je istakao da svi rezultati počivaju na ljudima i čestitao zaposlenima Dan ogranka TENT, koji se obeležava 7. marta na dan sinhronizacije prvog bloka u TENT A.

„Ovaj datum značajan je ne samo za Elektroprivredu Srbije, već i za čitavu državu”, rekao je Srđan Josipović, direktor za proizvodnju energije u ogranku TENT.

Prvi blok TENT A, od 210 MW, pušten je u rad 7. marta 1970. godine, što je označilo početak izgradnje energetskog giganta. Već krajem te godine pušten je u rad i drugi blok iste snage, a zatim jedan za drugim još četiri bloka po 300 MW, kao i dva bloka u TENT B. Do sada su termoelektrane Nikola Tesla zajedno proizvele više od 760 milijardi kilovat-časova električne energije i učestvuju u ukupnoj proizvodnji EPS-a sa više od 50 odsto.

Investira se u obnovljive izvore

Josipović je podsetio da TENT ulaže značajna finansijska sredstva za ispunjavanje ekoloških normi, koje EPS mora da sledi. U toku su veliki ekološki projekti za izgradnju postrojenja za odsupmoravanje, a u periodu od 2024. 2025. godine planirani su zahvati za smanjenje emisije azotnih oksida. Investira se i u obnovljive izvore energije. Raspisan je tender za izgradnju fotonaponske elektrane od 948 kilovata na TENT A. Ista takva fotonaponska elektrana trebalo bi da bude izgrađena i na TENT B.

„Kao kruna investicionih aktivnosti u 2025. godini planirana je druga faza revitalizacije bloka B2. Tokom 2021. godine ovakav projekat je uspešno realizovan na bloku B1”, istakao je Josipović.

Energetska kriza pokazala znčaj uglja za energetsku bezbednost

O tome da će se sa jačanjem uloge obnovljivih izvora energije promeniti uloga konvencionalnih elektrana govorio je inženjer Nebojša Turnić.

„Ekologija nametati nove, strože normative. Energetska kriza daje novi značaj električnoj energiji proizvedenoj iz uglja, te konvencionalni izvori i dalje imaju ključnu ulogu za sigurnost elektroenergetskog sistema. TENT će biti značajan proizvođač električne energije u narednim godinama, uz ekološku prihvatljivost koja je naš imperative”, poručio je Turnić.

Izvor: EPS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti