EPS u RB Kolubara otvara nove kopove uglja

Srbija je još zavisna od uglja, pa će se otvaranjem novih polja u RB Kolubara dobiti dodatnih 7,7 miliona tona. EPS i Ministarstvo zaštite životne sredine objavili su obaveštenje o podnetom Zahtevu za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu Dopunskog rudarskog projekta proširenja površinskog kopa Polje G u Rudarskom basenu Kolubara.

Elektroprivreda Srbije i Ministarstvo zaštite životne sredine objavili su obaveštenje o podnetom Zahtevu za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu Dopunskog rudarskog projekta proširenja površinskog kopa Polje G u Rudarskom basenu Kolubara.

Kako je navedeno u zahtevu investitora JP EPS Ogranak RB Kolubara, s obzirom na ogroman rast potrošnje električne energije, zbog stabilnosti elektroenergetskog sistema neophodno je blagovremeno obezbediti uslove za otvaranje dopunskih kapaciteta za postojeće ugljenokope.

Prema sadašnjim sagledavanjima, RB Kolubara je u delikatnoj situaciji, jer se neki kopovi bliže kraju eksploatacije, drugi nisu u mogućnosti da ostvaruju godišnju projektovanu proizvodnju uglja, a sa pripremnim aktivnostima za otvaranje zamenskih kapaciteta se dosta kasni, navodi se u dokumentu.

Kako se objašnjava, Glavni rudarski projekat PK Polje G (Projekt Lazarevac) urađen je 2014. godine i prema njemu je na ovom površinskom kopu ukupna količina uglja za eksploataciju oko 35 miliona tona. Projektovana godišnja proizvodnja uglja je pet miliona tona (zamenski kapacitet za ugašeni rudnik Veliki Crljeni), a proizvodnja uglja je započeta krajem 2017. Do kraja 2021. iz kopa je dobijeno oko 21,9 miliona tona uglja, što znači da je preostalo za eksploataciju još oko 13,1 miliona tona.

Nova proširenja kopova

Sa projektovanom proizvodnjom kop bi završio sa ekspoatacijom uglja u sledećoj godini, ali, s obzirom na potrebu koja se javila, uočen je prostor za proširenje na istok i jugoistok. U toj zoni bi se moglo dodatno, iskopati oko 6 miliona tona uglja, kao i mogućnost proširenja i prema zapadu, gde bi se moglo,dodatno, iskopati oko 1,7 miliona tona uglja. Sa projektovanom proizvodnjom, znači da bi kop produžio životni vek za oko 1,5 godinu navodi se u dokumentu.

Takođe, kako se navodi, evidentno je da će proizvodnja uglja na novom PK Radljevo kasniti. Razlog kašnjenja je nabavka opreme koja je predviđena po glavnom rudarskom projektu. Tako bi proširenjem Polja G dobila se još 1,5 godina za konačan početak proizvodnje uglja na PK Radljevo.

Podsetimo, nedavno je Elektroprivreda Srbije raspisala tender za tehničku kontrolu glavnog rudarskog projekta otvaranja novog ležišta zapadni Kostolac.

Projektovani godišnji kapacitet u prvoj fazi eksploatacije iznosio bi tri miliona tona uglja za potrebe termoelektrana u Obrenovcu, a u drugoj fazi još 200.000 tona rovnog uglja za snabdevanje termoblokova u Kostolcu B.

Izvor: E kapija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.