EPS ulaže u ugalj ali i kapacitete zelene energije

Ugalj daje stabilnost u proizvodnji električne energije u Srbiji ali, to ne znači da EPS neće povećati procenat proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, takozvane zelene energije. EPS ulaže u proizvodne kapacitete iz obnovljivih izvora i na taj način će odnos između zelene energije i termosektora biti pozitivniji, rekao je Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS obilazeći radove na budućem površinskom kopu Radljevo.

Do Nove godine biće završen montažni plac budućeg površinskog kopa Radljevo i severna obilaznica oko kopa, a onda ćemo, u vrlo kratkom roku, doći i do uglja. Ugalj daje stabilnost u proizvodnji električne energije u Srbiji. Ali, to ne znači da EPS neće povećati procenat proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije (OIE), takozvane zelene energije. Povećavaćemo proizvodne kapacitete iz obnovljivih izvora i na taj način će odnos između zelene energije i termosektora biti pozitivniji, rekao je Milorad Grčić, v.d. direktora JP Elektroprivrede Srbije, koji je danas sa Darkom Glišićem, predsednikom opštine Ub obišli radove na izgradnji severne obilaznice oko Površinskog kopa Radljevo i izgradnji montažnog placa za rudarsku opremu u koje će EPS investirati oko tri miliona evra.

„Svaki posao koji započnemo unutar EPS-a, a koji obezbeđuje produženje veka bilo kog proizvodnog kapaciteta je veoma važan. Kop Radljevo je deo kolubarskog basena, koji su pametni ljudi predvideli i koncipirali još 1976. godine. Da bi se taj projekat realizovao trebalo je da na vlast dođu Aleksandar Vučić  i Srpska napredna stranka“, rekao je Grčić, podsećajući da je predsednik Srbije bio na otvaranju kopa Radljevo sa rudarima.

Prvi čovek EPS-a je istakao da za nastavak proizvodnje otkrivke i početak kopanja uglja na kopu Radljevo predstoji niz aktivnosti.

„Danas smo obišli radove na dva gradilišta. Jedno je za izgradnju Severne obilaznice, puta koji je širok sedam metara i dug 1.557 metara, a drugo na platou površine pet hektara gde će biti montažni plac za montiranje, servisiranja i popravku rudarske opreme. Paralelno sa gradnjom saobraćajnice krećemo i u izmeštanje vodovoda i trafostanice i za vrlo kratko vreme doći ćemo i do uglja“, naveo je Grčić podsećajući da se od kolubarskog uglja u termoelektranama u Obrenovcu proizvodi 50 odsto srpske električne energije.

Direktor EPS-a posebno je zahvalio predsedniku Opštine Ub i zaposlenima u opštini na saradnji i efikasnosti oko sprovođenja postupka eksproprijacije zemljišta, što je preduslov svakog posla na Radljevu. Kako je rekao, do sada je završena eksproprijacija na oko 300 hektara, što predstavlja podvig.

Predsednik Opštine Ub Darko Glišić istakao je značaj realizacije velikih projekata na teritoriji ove opštine.

„Projekat kopa Radljevo je izuzetno značajan za Srbiju, a kamoli za opštinu Ub. Plato i severna obilaznica koje se grade jesu prvi veliki, krupni koraci na gradnji neophodne infrastrukture za razvoj projekta. Ub već nekoliko godina uživa benefite onoga što nosi realizacija jednog ovako grandioznog projekta. Želimo da se ovaj projekat razvija iz godine u godinu, a danas ste videli najbolji primer toga da ovo ide svojom predviđenom dinamikom. Očekujemo da sve bude završeno u  roku, oko Nove godine“, rekao je Glišić.

 

Miodrag Ranković, predsednik Sindikalne organizacije Kolubara govorio je o važnosti proizvodnje kopa Radljevo budućnost za RB Kolubara.

„Naš kop koji je u otvaranju, kop Radljevo je budućnost rudarskog sektora i daje nam sigurnost. Radljevo će u dogledno vreme zameniti stare kopove. Uvek je bilo lobista koji bi da izmeste „prekidač“ za struju u neku drugu državu, da nas porobe, ali sam uveren da im se ovakvim rukovodstvom naše države to neće proći“, rekao je Ranković i izrazio sreću što radove na izgradnji obilaznice i montažnog placa izvodi  firma Kolubara Građevinar, ćerka firma EPS-a, što znači siguran posao za njene zaposlene.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.