TE Ugljevik 3 neće uticati na životnu sredinu

ERS najavio poskupljenje struje – građani će moći da biraju snabdevača

ERS traži poskupljenje struje za domaćinstva zbog povećanih troškova poslovanja najvećeg proizvođača struje, RiTE Ugljevik, koji proizvodi otprilike trećinu električne energije u Republici Srpskoj. U ERS kažu da će, na osnovu novog Zakona o električnoj energiji, od 1. aprila uspostaviti sistem javnog snabdevanja kao delatnost koja se izdvaja iz distribucija a građani će imati mogućnost da biraju snabdevača na tržištu.

Struja u Republici Srpskoj (ERS) u toku godine će, po svemu sudeći, da poskupi za domaćinstva i to, kako kažu u Elektroprivredi Republike Srpske, zbog povećanih troškova najvećeg proizvođača struje, RiTE Ugljevik.

RiTE Ugljevik je, kako je rekao Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, imao značajnu investiciju u instalaciji sistema za odsumporavanje dimnih gasova. Zbog toga je ova elektrana pokrenula tarifni postupak, a Regulatorna komisija im je odobrila, pa je regulisana cena proizvodnje u Ugljeviku povećana, i to, kako navodi Petrović, značajno.

„Samim tim će ERS kao javni snabdevač uputiti zahtev za izmenu tarifnog postupka, što će uzrokovati poskupljenje električne energije u određenom procentu”, najavio je Petrović.

U ERS-u kažu da još nije poznato za koliko će biti zatraženo poskupljenje struje, jer je potrebno prvo uraditi analizu. Uglavnom, zahtev regulatoru za novu cenu struje sigurno neće uputiti pre aprila, piše Srpskainfo.com.

Odobrenje

Čedomir Stojanović, direktor RiTE Ugljevik, za Srpskainfo potvrđuje da im je Regulatorna komisija odobrila poskupljenje struje na bazi povećanih troškova, koji su nastali zbog sistema odsumporavanja i otvaranja novog površinskog kopa Ugljevik istok.

„Tako se proizvodna cena povećala na nivou godine oko 23 miliona KM, a regulator nam je odobrio 15-16 miliona KM. Dakle, proizvodna cena struje je povećana za 12,7 odsto i za toliko sada prodajemo skuplju struju ERS”, objašnjava Stojanović.

RiTE Ugljevik proizvodi otprilike trećinu električne energije u Republici Srpskoj.

Istovremeno, u Elektroprivredi RS kažu da će, na osnovu novog Zakona o električnoj energiji, od 1. aprila uspostaviti sistem javnog snabdevanja kao delatnost koja se izdvaja iz distribucija. To je i jedan od osnovnih zahteva Energetske zajednice i prvi je korak za uspostavljanje tržišnih principa za javno snabdevanje, u okviru kojih će građani učestvovati na tenderima i od snabdevača dobijati električnu energiju.

Izbor

Zoran Vuković, direktor Direkcije za razvoj u ERS, kaže da Vlada RS treba da imenuje javnog snabdevača u RS, a to će biti ERS.

Dodaje da će građani imati mogućnost da biraju snabdevača na tržištu.

„U ovoj godini će cena električne energije za domaćinstva biti potpuno regulisana, jer će javni snabdevač 100 odsto električne energije nabavljati po regulisanoj ceni od proizvođača. Naredne godine će 75 odsto električne energije nabavljati od proizvođača po regulisanoj ceni, 2023. godine 50 odsto, dok će 2024. taj procenat iznositi 25 odsto. U 2025. godini nabavka 100 odsto električne energije za javno snabdevanje biće u konkurentskom postupku – aukcija, javni oglasi, organizovano tržište i slično”, objašnjava Vuković.

To je definisano Zakonom o električnoj energiji, koji je usvojen u junu prošle godine.

Po ovom Zakonu, potrošači više neće plaćati struju distributivnim preduzećima već snabdevačima na tržištu, koje će moći da izaberu i s njima će morati da sklope ugovore.

Poklon kilovati

Generalni direktor ERS Luka Petrović je podsetio da Zakon o električnoj energiji obavezuje nadležne institucije da formiraju pravilnik o energetski zaštićenom kupcu, za koji je zaduženo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, kao i timovi iz Ministarstva energetike i ERS.

Biće izdvojeni potrošači koji će imati subvencije u kilovat-časovima na utrošenu struju na mesečnom nivou. Namera je da to budu penzioneri s najnižim primanjima, oni koji koriste tuđu negu i pomoć, te višečlane porodice – objasnio je Petrović.

Izvor: Srpskainfo.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti