EU nekonkurentna skupe energije

EU će postati nekonkurentna zbog skupe energije

Ako EU proizvodi s cenom električne energije od 200 evra/MWh, a u Kini je cena 50 evra/MWh onda će naš proizvod, na samom početku, biti četiri puta skuplji. EU će postati nekonkurentna zbog skupe energije. To će biti tako dok se ne shvati da je važno ulaganje. Ali i da se to mora izjednačiti na celom svetu, kaže hrvatski energetski stručnjak Zoran Miliša.

Cene električne energije idu prema 200 evra za MWh. EU će postati nekonkurentna zbog skupe energije, rekao je energetski stručnjak Zoran Miliša, nekadašnji prvi čovek nemačakog RWE-a i E.ON-a za Hrvatsku u emisiji Večernjeg lista.

Govreći o poskupljenju električne energije, koja je na berzama povećana za 100% u odnosu na prethodnu godinu Miliša navodi kako jedan od elemenata koji su doprineli poskupljenju kažnjavanje velikih proizvođača, zbog emisije ugljen-dioksida. Kako je rekao „skupim emisijskim dozvolama”.

Cene električne energije na berzama su iznad 100 evra/MWh. Na pitanje kad bi se mogla probiti granica od 200 evra Miliša odgovara da su „neka previđanja govorila da će probiti 100 evra za tri godine. A to smo govorili pre godinu dana. Projekcije su da probijemo 200 evra za pet godina. Ne bi me čudilo da to probijemo i pre”.

Ovaj stručnjak kaže da mu se čini da postajemo ostrvo.

„Kina i SAD ne obraćaju pažnju. A to bi trebao biti neki svetski konsenzus. Ono što će se dogoditi Evropskoj uniji je da ćemo postati nekonkurentni. Ako mi proizvodimo s cenom od 200 evra/MWh, a u Kini je cena električne energije 50 evra/MWh onda će naš proizvod na samom početku biti četiri puta skuplji. To će biti tako dok se ne shvati da je važno ulaganje. Ali i da se to mora izjednačiti na celom svetu”, smatra Miliša.

Komentarišući da će se to dogoditi brže nego što mislimo. U periodu od tri godine. Miliša kaže da Hrvatska mora povećati proizvodne kapacitete za električnu energiju.

„Hrvatska mora da postane nezavisna od uvoza. A tome, najviše, mogu doprineti energija vetra i, iznad svega, fotonaponski paneli na porodišnim kućama. Povratak ulaganja u solarne elektrane, sa sadašnjim cenama, je šest do deset godina. Nema razloga da država ne podstiče takvu proizvodnju”, smatra Miliša.

Zanimljivo je da Miliša smatra da se naknada za obnovljive izvore energije (OIE) mora povećavati, jer je trenutno nedovoljna da podstiče proizvodnju zelene energije.

Izvor: Energetika net

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti