Mera za sprečavanje malverzacija u BH-Gasu

EU definiše uslove da gasne elektrane dobiju zelenu etiketu

Prema nacrtu plana, gasne TE-TO mogu se svrstati u zelenu investiciju ako rezultiraju smanjenjem emisije gasova staklene bašte za najmanje 50% po kWh proizvedene električne energije. Za TE-TO koja ne zamenjuju elektrane koje zagađuju, Komisija ostaje pri planu da zelenu etiketu ograniči na postrojenja s emisijom životnog ciklusa ispod 100 g ekvivalenta CO2 po kWh, pokazuje dokument, za koji iz Eurogasa kažu da je prepreka za prelazak na gas iz uglja.

Evropska unija planira da označi neke elektrane na prirodni gas kao održive investicije, pokazao je nacrt dokumenta u koji je Reuters imao uvid.

Promena stava dolazi nakon što je inicijalni predlog, da im se uskrati zelena etiketa, naišao na reakciju nekih država članica. Novi predlog Komisije, podeljen sa zemljama EU u subotu, klasifikovaće termoelektrane-toplane (TE-TO) na gas kao zelenu investiciju ako ispune stroge uslove za emisije i budu radile do 2025. godine, piše magazina NNKS NEDELJA.

Prema nacrtu plana, gasne TE-TO mogu se svrstati u zelenu investiciju ako rezultiraju smanjenjem emisije gasova staklene bašte za najmanje 50% po kilovat satu (kWh) proizvedene električne energije. Gasno postrojenje mora raditi do 2025. godine, imati potencijal da u budućnosti pređe na goriva sa niskim udelom ugljenika i ne emituje više od 270 grama ekvivalenta CO2 po kWh energije.

Za TE-TO koja ne zamenjuju elektrane koje zagađuju, Komisija ostaje pri planu da zelenu etiketu ograniči na postrojenja s emisijom životnog ciklusa ispod 100 g ekvivalenta CO2 po kWh, pokazuje dokument.

To znači da bi postojeće gasne elektrane trebalo da ugrade tehnologiju za hvatanje svojih emisija, kako bi se kvalifikovale.

Ekolozi, koje je konsultovao Reuters, ocenjuju ovo kao veliku pobedu, dok je Džejms Votson (James Watson), generalni sekretar Udruženja za gasnu industriju Eurogas rekao da je to prepreka za prelazak na gas iz uglja.

Grupa od 10 zemalja EU, uključujući Bugarsku i Poljsku, pozvala je Komisiju da označi proizvodnju struje iz gasa zelenom, dajući elektranama uslov koji mogu ispuniti. Države, uključujući Dansku i Španiju, međutim, upozorile su Brisel da ne slabi svoj početni plan.

Izvor: magazina NNKS NEDELJA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.