EU hoće da industriji čipova preseli na Stari kontinent

Evropska unija želi da smanji zavisnost od Kine, Tajvana i SAD kada je reč o proizvodnji čipova. Uz pomoć velikih subvencija, Evropska komisija namerava da kompletan proizvodni lanac preseli na Stari kontinent. Evropska unija je, naime, svetski lider u sektoru proizvodnje i razvoja mašina koje na silicijumske pločice nanose i „raspoređuju“ sićušne čipove.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je u ambiciozan cilj Brisela.

„Evropa je kontinent na kojem su počele svi industrijske promene. Evropa može da postane i domovina sledeće industrijske revolucije“, rekla je Fon der Lajen.

Dojče vele piše da je ona govorila o razvoju, pre svega na proizvodnju poluprovodnika, odnosno čipova – industriju koju EU do 2030. želi da subvencioniše sa ukupno 43 milijarde evra.

Osim toga, planira se da pravila oko pružanja državne pomoći industriji poluprovodnika postanu fleksibilnija. Uz pomoć državne podrške i jeftinih kredita i za male start-apove, trebalo bi da se stvori „eko-sistem“ za razvoj čipova visokog kapaciteta i njihovu proizvodnju u Evropi.

„Ne radi se samo o velikim kompanijama i velikim zemljama-članicama. Reč je i o manjim firmama, svuda u Evropi, koje bi učestvovale u procesu proizvodnje“, rekla je u Briselu komesarka EU za tržišnu utakmicu Margrete Vestager prilikom predstavljanja Zakona EU o poluprovodnicima.

Evropska unija na globalnom tržištu proizvođača čipova ima udeo od samo 10 odsto. Prema planovima Evropske komisije, u idućih osam godina to bi trebalo da poraste na 20 procenata. S obzirom na činjenicu da će se svetska potražnja za poluprovodnicima do kraja ove decenije udvostručiti, proizvodnja bi u Evropskoj uniji morala praktično da bude učetvorostručena kako bi se ostvario taj cilj, izračunao je komesar za industriju Tjeri Breton.

Kontrola izvoza

Novost kod najavljenog zakonskog paketa EU jeste to da bi Komisija ubuduće u slučaju „zastoja“ u procesu snabdevanja čipovima, na primer za potrebe automobilske industrije kao tokom prošle godine, mogla da proglasi svojevrsno „vanredno stanje“ po pitanju čipova. U tom slučaju bi Komisija mogla da prisili one firme koje su dobile subvencije da svoje proizvode prodaju isključivo u Evropi. Odnosno da čipovima snabdevaju određene privredne grane.

„Trebalo bi da budemo veoma oprezni oko moguće kontrole izvoza čipova“, naglasila je komesarka Vestager.

Evropska komisija bi na tržištu mogla da nastupi i kao kupac čipova – s ciljem da se osigura snabdevanje.

Globalna konkurencija

Zakonom o čipovima Evropska unija se uključuje u globalnu utakmicu oko podsticanja proizvodnje poluprovodnika. U njoj učestvuju i Kinezi i Amerikanci. SAD planiraju da sa oko 52 milijarde dolara subvencionišu proizvodnju delova za računare u toj zemlji. A Kina će u svoje državne firme za istraživanje i razvoj da „upumpa“ čak 150 milijardi dolara.

„Evropa nije izgubila tu trku. U nekim važnim segmentima smo dosta jaki“, smatra Luk van de Hove, šef vodećeg evropskog istraživačkog instituta za proizvodnju poluprovodnika Imec ubelgijskom Luvenu.

Evropska unija je, naime, svetski lider u sektoru proizvodnje i razvoja mašina koje na silicijumske pločice nanose i „raspoređuju“ sićušne čipove. Osim toga, Evropa je ta u kojoj se pre svega proizvode neke hemikalije i gasovi koji su potrebni u procesu proizvodnje čipova.

„Ne verujem da je neophodno raditi sve sam. Ali, jeste neophodno ojačati poziciju Evrope, a na drugoj strani kreirati zavisnost drugih od Evrope“, izjavio je Van de Hove za DW.

U poslednjih 30 godina u svetu su se uspostavili komplikovani i globalni lanci snabdevanja. Najveći proizvođači danas se nalaze u Aziji. To su Tajvan, Južna Koreja i Kina. Finalizacija proizvodnje čipova obavlja se gotovo isključivo na Dalekom istoku. Razvoj novih čipova velikog kapaciteta koncentrisao se na SAD i, jednim manjim delom, na Evropu. Recimo na spomenuti Imec u Belgiji.

(Ne)zavisnost od Kine

Cilj Evropske komisije jeste da „preseli“ kompletan proizvodni lanac u Evropu, naglasila je komesarka EU Margrete Vestager.

Kako bi Evropa strateški postala više nezavisna, potrebno je odvojiti se od Kine, smatraju Jan-Peter Klajnhans i Džon Li iz berlinske fondacije Nova odgovornost. Oni u svojoj analizi napominju da Kina po tom pitanju ima određenu prednost. Kina, naime, poseduje važne rezerve retkih metala bez kojih proizvodnja čipova nije moguća. Ujedno dodaju da bi Kina, ako bi napala Tajvan gde se nalaze najveći svetski proizvođači poluprovodnika, mogla da prouzrokuje ogromnu krizu u proizvodnim lancima.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predlaže partnerstva s firmama u SAD i Japanu. Potrebna je, kaže, „ravnoteža zavisnosti“. Njena komisija želi da podstakne i obrazovanje stručnog kadra, kao i da se pobrine za to da i ubuduće prosperiraju i rastu male „silicijumske doline“, kao na primer u nemačkoj pokrajini Saksoniji, ali i u Francuskoj, Belgiji ili Holandiji.

Intel je najavio da će otvoriti novu fabriku u Nemačkoj ili Italiji. Tako bi ta kompanija mogla da profitira od subvencija EU. Nemački proizvođači strahuju međutim da bi taj američki gigant u tom slučaju mogao da im preotme stručnu radnu snagu.

Izvor: Dojče vele

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.