Rastu emisije gasova sa efektom staklene bašte

EU i SAD će pregovarati o taksama na CO2

Brisel i Vašington žele da revitalizuju transatlantsku saradnju u oblasti klimatskih promena, posle četiri godine razmimoilaženja po ovom pitanju pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom. SAD i EU dogovorile su se danas da u narednom periodu održe razgovore o tarifama na emisije CO2 koju planira 27-člani blok.

Sjedinjene Države i Evropska unija dogovorile su se danas da u narednom periodu održe razgovore o tarifama na emisije CO2, koju planira 27-člani blok, a moguće je da će sastanak biti u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Objasnila sam logiku našeg mehanizma prilagođavanja granice ugljenika. Razgovarali smo da ćemo o tome razmeniti mišljenja i da bi Svetska trgovinska organizacija mogla da olakša taj proces”, rekla je fon der Lajen na konferenciji za novinare nakon samita EU-SAD, prenosi Tanjug pisanje Rojtersa.

Američki predsednik Džo Bajden sastao se danas sa predsednicom EK i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom na samitu na čijem su dnevnom redu bila pitanja od trgovine do pandemije kovid-19.

Lideri su, takođe, razgovarali o politikama za borbu protiv klimatskih promena i o planu EU da uvede prekograničnu taksu na emisije ugljen-dioksida (CO2) za sve zemlje koje se ne obavežu na smanjenje svojih emisija CO2 (takozvane carine na uvoznu robu), odnosno na proizvode kao što su čelik i cement, pri čijoj se proizvodnji emituje veći nivo ugljen-dioksida, a koji će Komisija predložiti sledećeg meseca.

Brisel i Vašington žele da revitalizuju transatlantsku saradnju u oblasti klimatskih promena, posle četiri godine razmimoilaženja po ovom pitanju pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom. Oni su danas izložili planove za uspostavljanje transatlantskog saveza za razvoj zelenih tehnologija i najavili da će koordinirati diplomatske napore kako bi ubedili druge velike emitere da ubrzaju smanjenje emisije CO2.

Ipak, planirani namet EU mogao bi i dalje da uzrokuje trvenja između dve strane, ocenjuje Rojters i dodaje da bi se, prema nacrtu predloga, ova taksa primenjivala i na neke američke proizvode koji se prodaju u EU, uključujući čelik, aluminijum i đubrivo.

Brisel kao argument navodi da je ta mera potrebna kako bi firme iz EU bile ravnopravne sa konkurentima iz zemalja koje imaju labaviju klimatsku politiku, te da bi zemlje sa dovoljno ambicioznim politikama za smanjenje emisija mogle da budu izuzete od predviđene naknade.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti