EU pomaže smanjenje potrošnje uglja na Balkanu

Europska komisija, u saradnji sa šest međunarodnih partnera je na dvodnevnom godišnjem internet sastanku pokrenula Inicijativu tranziciju za regiona uglja na zapadnom Balkanu i u Ukrajini. Najavljena je tehnička pomoć u prelasku na održivu energiju a pomoći će im se i da pristupe finansiranju za tranzicijske projekte ili programe.

Odabrani regioni uglja na zapadnom Balkanu i u Ukrajini dobiće tehničku pomoć u prelasku na održivu energiju i biće im omogućeno da pristupe finansiranju za tranzicione projekte ili programe.

Ovo je rečeno na dvodnevnom godišnjem internet sastanku Inicijative za regije ugljenika u tranziciji na zapadnom Balkanu i u Ukrajini.

Inicijativa, koja uključuje otvoreni, multilateralni dijalog o postupnom ukidanju upotrebe uglja i pravedan prelazak na održivu energiju, uključuje Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Srbiju i Ukrajinu.

Početnim pregledom identifikovano je 17 regija sa značajnim rudarskim aktivnostima i elektranama na ugljen koje ispunjavaju uslovee za učestvovanje u inicijativi. Ostale regije sa značajnim rudarskim aktivnostima i elektranama na ugljen takođe su dobrodošle da se pridruže inicijativi.
Inicijativa će pružiti otvorenu platformu za dijalog u celoj regiji i sa svim deonicima kroz komunikacione aktivnosti i događaje. Implementiraće program razmjene iskustava, znanja i najboljih praksi o pitanjima tranzicije između regija ugljenika.

Kapaciteti relevantnih zainteresovanih strana izgradit će se putem Akademije za učenje u regijama s ugljenikom koja će ponuditi posebne treninge za upravljanje, angažman u zajednici, rehabilitaciju životne sredine i prenamjenu zemljišta i imovine. Odabranim pilot regijama pružiće se tehnička pomoć u obliku stručne podrške za izradu planova tranzicije za relevantna državna tela.

Regije uglja će dobiti pomoć u pristupu finansiranju tranzicionih projekata ili programa zasnovanih na različitim izvorima dostupnim od Evropske komisije, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Inicijativu vodi Europska komisija, u saradnji sa šest međunarodnih partnera: Svetska banka, Sekretarijat Energetske zajednice, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB), Poljska nacionalna fondacija za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama (NFOSiGV) i Natolin College of Europe. Cilj je podsticanje dijaloga širom regiona i među zainteresovanim stranama kroz razmenu znanja, izgradnju kapaciteta i razmenu između regiona uglja na zapadnom Balkanu, u Ukrajini i EU.

Namera inicijative je da zajednički istraže načine za pravičnu tranziciju regiona uglja na zapadnom Balkanu i u Ukrajini i da pomognu u postizanju ciljeva Zelenog sporazuma.

Izvor: Indikator.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti