Mera za sprečavanje malverzacija u BH-Gasu

EU razmatra žalbe na to da Rusija podstiče poskupljenje gasa

Pojedine države EU smatraju da Rusija koristi svoju poziciju kako bi podigla cene gasa u Evropi. Evropska komisija smatra da Rusija ispunjava dugoročne ugovore. Šef EU za energetiku kaže da je rešenje za rast cena zelena promena. Brisel izrađuje „skup alata“, kako bi odgovorio na skok cena. Protivnici kažu da Rusija pokušava da izvrši pritisak i ubrza odobrenje projekta Severni tok 2, tako što neće snabdevati Evropu dodatnim gasom.

Evropska komisija razmatra žalbe nekih zemalja EU da Rusija koristi svoju poziciju glavnog snabdevača, kako bi pogurala poskupljenje gasa u Evropi, rekao je u utorak šef bloka za energetsku politiku.

Gasprom ispunjava svoje prodajne obaveze prema dugoročnim ugovorima. Ali, ne dodaje više. To je izazvalo optužbe zakonodavaca Evropske unije da ruski dobavljač podiže cene gasa u Evropi, koje su skočile na rekordne vrednosti usled ograničene ponude i drugih faktora.

„Razmatramo ovu tvrdnju, zajedno sa izvršnom potpredsednicom Vestager, koja je odgovorna za pravila konkurencije. To, naravno, vrlo ozbiljna stvar“, rekla je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson, pozivajući se na šeficu antimonopola EU Margret Vestager.

„Naša početna procena sugeriše da Rusija ispunjava svoje dugoročne ugovore”, navedeno je u pisanim odgovorima na pitanja.

Gasprom i Kremlj su više puta ponovili da Rusija snabdeva svoje kupce gasom u skladu sa postojećim ugovorima. Rusija je najveći evropski snabdevač gasom. Podmiruje 43% uvozu gasa u 27 država Evropske unije tokom prošle godine.

EU: Rusija podstiče rast cena gasa?

Moskva čeka regulatorno odobrenje za svoj gasovod Severni tok 2, kako bi započela pumpanje gasa u Nemačku. Protivnici ruskog gasa kažu da Rusija pokušava da izvrši pritisak i ubrza odobrenje projekta Severni tok 2, tako što neće snabdevati Evropu dodatnim gasom, dok su cene gasa visoke.

Brisel će sledeće nedelje objaviti „set alata“ u kojima će državama biti opisani mogući odgovori na skokove cena energije. Uglavnom su to subvencije potrošačima i poreske olakšice. Ove mere su neke vlade već uvele.

Simson je izjavila da će „set alata” razmatrati korake koji se mogu preduzeti na nivou EU, kako bi zemlje članice bili bolje pripremljeni za slične situacije u budućnosti.

Španija, Francuska i Poljska su objavile bi na poskupljenje EU trebalo koordinirano da odgovori. To bi mogle biti reforme propisa na tržištu energije EU, ili zajedničke kupovine gasa od strane država članica.

Simson je rekla da bi brži prelazak na zelenu energiju bio najefikasniji način da se Evropa zaštiti od budućih skokova cena fosilnih goriva.

EU se sprema da sprovede niz mera za brže smanjenje emisija ove decenije. Mere uključuju poreze na goriva koja stvaraju zagađenje, novo tržište ugljenika za građevinarstvo i transport. Takođe i fond od više milijardi evra za pomoć potrošačima sa niskim prihodima, kako bi ulagali u zelene opcije.

„Na kraju, rešenje je isto. Bilo da se radi o cenama, sigurnosti snabdevanja ili klimi: povećanje domaće, pristupačne, obnovljive energije je put napred”, rekla je Simson.

Izvor: Reuters

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti