EU se zalaže za postepeno ukidanje fosilnih goriva

Mnoge zemlje se nadaju da bi se na ovogodišnjem samitu COP28 mogao postići globalni dogovor o postepenom ukidanju fosilnih goriva koja emituju CO2, i to ne samo uglja, kako je dogovoreno na prethodnim klimatskim pregovorima UN, već i nafte i gasa. Ministri iz 27 zemalja članica EU odobrili su puštanje u javnost teksta koji se odnosi na diplomatske prioritete evropske unije sa ciljem da mnogo pre početka COP28 jasno kaže svoj stav o korišćenju fosilnih goriva.

Zemlje Evropske unije, složile su se da promovišu globalno ukidanje fosilnih goriva mnogo pre početka klimatskog samita Ujedinjenih nacija COP28 ove godine. Ovim pokušavaju da podstaknu globalni dogovor koji je propao na prošlogodišnjem samitu, piše Rojters.

Ministri iz 27 zemalja članica EU odobrili su puštanje u javnost teksta koji se odnosi na diplomatske prioritete evropske unije vezane za klimatske akcije. Cilj puštanja ovog teksta je da EU već unapred, mnogo pre početka klimatskog samita COP28 jasno kaže svoj stav o korišćenju fosilnih goriva. Klimatski samit COP28, počinje 30. novembra u Dubaiju, i očekuje se da 200 zemalja učesnica samita pokuša da dogovori agresivnije napore za obuzdavanje klimatskih promena.

„Pomeranje ka klimatski neutralnoj ekonomiji zahtevaće globalno postepeno ukidanje  fosilnih goriva“, navodi se u tekstu EU, navodeći naučni konsenzus koji tvrdi da je to neophodno kako bi se izbegle ozbiljnije klimatske promene.

„EU će sistematski promovisati i pozivati da svet učini korak ka energetskim sistemima bez fosilnih goriva mnogo pre 2050. godine“, navodi se. Dodaju da bi globalna potrošnja fosilnih goriva trebalo da dostigne vrhunac u bliskoj budućnosti.

EU ima dva cilja

Evropa je usred transformacije energetskog sistema kako bi ispunila klimatske ciljeve i okončala decenije oslanjanja na ruska fosilna goriva.

U tekstu se navodi da bi zemlje trebalo da kombinuju ta dva cilja i koriste obnovljivu energiju ili uštedu energije, umesto fosilnih goriva kao zamenu za ruske energente.

„Nema potrebe za povećanom upotrebom fosilnih goriva kao potrebom za nadomešćivanje nekadašnjih količina uvoza ruskog prirodnog gasa“, navodi se u saopštenju.

Mnoge zemlje se nadaju da bi se na ovogodišnjem samitu COP28 mogao postići globalni dogovor o postepenom ukidanju fosilnih goriva koja emituju CO2, i to ne samo uglja, kako je dogovoreno na prethodnim klimatskim pregovorima UN, već i nafte i gasa.

Više od 80 zemalja, uključujući EU, podržalo je predlog Indije da se to uradi na prošlogodišnjem samitu, ali su se Saudijska Arabija i druge zemlje bogate naftom i gasom usprotivile.

Zemlje, članice EU su odobrile tekst o klimi dve nedelje kasnije nego što je planirano, zbog prepirke među zemljama oko toga da li treba da se promoviše nuklearna energija.

Iz konačne verzije su na kraju izbrisane neke formulacije oko kojih se zemlje nisu slagale, ali ipak ostalo je naglašeno da će diplomatija EU promovisati održive „niskougljenične tehnologije“, fraza koja se često odnosi na nuklearnu energiju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti