EU trebaju kolosalne investicije u novu nuklearnu energiju

Ulaganje u nuklearnu energiju u ukupnom iznosu od oko 500 milijardi evra (565 milijardi dolara) do 2050. će biti potrebno ako se želi postići cilj Evropske unije - neutralnost ugljenika, rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton u intervjuu za francuski Le Journal du Dimanche.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton je, govoreći nakon što je EU predložila da se nuklearni i prirodni gas uključi u taksonomiju, rekao da nuklearna energija ima fundamentalnu ulogu ako EU želi da postigne neto nulu.

„Već sada znamo da će se sama potražnja za električnom energijom udvostručiti za 30 godina. Da bi se postigla neutralnost ugljenika, zaista je neophodno da se poveća brzina u proizvodnji električne energije bez ugljenika u Evropi“, rekao je Breton za Le Journal du Dimanche.

Breton je rekao da je taksonomija, koja je osmišljena tako da omogući pristup kapitalu pod povoljnim uslovima ako imaju „zelenu oznaku“ ključna, da nuklearna energija mogla da privuče potrebna finansijska sredstva.

„Cilj nulte emisije podrazumeva mobilizaciju kolosalnih investicije. Za postojeće nuklearne elektrane potrebno je 50 milijardi evra investicija do 2030. godine, a 500 milijardi evra do 2050. godine za novu generaciju. Zelena tranzicija će dovesti do industrijske revolucije neviđenih razmera“, rekao je Breton.

Svaka članica odgovara za sopstveni energetski miks

Dodao je da, iako je svaka od 27 država članica EU odgovorna za sopstveni energetski miks, „kolektivna odgovornost mora da se fokusira na sredstva koja će biti raspoređena širom Evropske unije, kako bi se zajednički postigao cilj koji su postavile sve države: neto-nula 2050. godine”.

Prema njegovim rečima oko polovine zemalja članica EU odlučilo je da uključi nuklearnu energiju u svoj energetski miks, dok „neke više vole da se klade na gas“.

„Ne donosim sudove o suverenim izborima koje donose države. Glavno je da napor evropskog kontinenta, daleko najposvećenijeg na svetu za zaštitu planete, može biti uspešan u predviđenom roku”, poručio je Breton.

Komisija je 31. decembra započela konsultacije sa Ekspertskom grupom država članica za održivo finansiranje i Platformom o nacrtu teksta Komplementarnog delegiranog akta o taksonomiji (CDA), koji pokriva određene gasne i nuklearne aktivnosti. Ovaj dokument je naknadno procurio i objavila ga je nezavisna evropska medijska mreža Euractiv. U neočekivanom potezu, Komisija je odlučila da ovaj predloženi CDA ne pusti na javnu konsultaciju, tvrdeći da je već obavljeno dovoljno konsultacija.

Evropski parlament i Savet imaće četiri meseca da razmotre dokument. U skladu sa Uredbom o taksonomiji, obe institucije mogu zahtevati dodatna dva meseca vremena za proveru.

Izvor: World Nuclear News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti