EU zahteva da se uvede obavezno renoviranje starih zgrada

Sve zgrade sagrađene pre 30 godina su uglavnom energetski neefikasne. Građani i zajednice se bore zbog visokih rčuna za energiju, lošeg životnog komfora, ozbiljnog zagađenja vazduha i zavisnosti od fosilnih goriva iznad proseka EU. Lideri se obavezuju na zajednički napor i rad i preduzimaju sistemske i efikasne korake da podstaknu renoviranja zgrada i poboljšanje energetske efikasnosti.

Čak dve trećine od 43,6 miliona stanova u porodičnim i kolektivnim objektima u zemljama Centralne i Istočne Evrope (SEE) starije su od 30 godina (sagrađene pre 1989.godine, prema Opservatoriji za građevinske poslove EU) i uglavnom su energetski neefikasne. Građani i zajednice se bore zbog visokih računa za energiju, lošeg životnog komfora, ozbiljnog zagađenja vazduha i zavisnosti od fosilnih goriva iznad proseka EU.

Sa namerom da pomognu u rešavanju ovih gorućih problema, vodeće kompanije u sektoru renoviranja zgrada, Daikin, Danfoss, Knauf insulation, Rockwool, Saint-Gobain, Signify i Velux potpisali su ove nedelje zajednički memorandum na Forumu o energetskoj efikasnosti Centralne i Istočne Evrope (C4E Forum) u Slovačkoj. Lideri se obavezuju na zajednički napor i rad i preduzimaju sistemske i efikasne korake da podstaknu renoviranje zgrada i poboljšanje energetske efikasnosti u raspravama o javnoj politici u zemljama CIE.

Kompanije potpisnice inicijative imaju više od 42 hiljade zaposlenih i 100 proizvodnih postrojenja u Srednjoj i Istočnoj Evropi. One nameravaju da se fokusiraju na organizovaniji i efikasniji angažman u nacionalnim raspravama o javnim politikama i na postavljanje teme renoviranja zgrada kao prioriteta. Građanima i institucijama je potrebno da njihove vlade usvoje javne politike koje će im pomoći u prevaziđu brojne prepreke u renoviranju svojih zgrada i da doprinesu zajedničkim ciljevima u vidu čistijeg vazduha, javnog zdravlja, energetske bezbednosti i dekarbonizacije.

Mineralna vuna odličan izolator

MIVUS je udruženje proizvođača i distributera izolacionih materijala od mineralne vune, na teritoriji Srbije. Osnovan 2022. godine kako bi stvorio povoljnije poslovno okruženje za  rešenja izolacije od mineralne vune i promovisao poboljšane standarde za izolacione materijale. MIVUS je organizacija čiji članovi proizvode širok spektar proizvoda od mineralne vune za toplotnu i zvučnu izolaciju, zaštitu od požara u stanbenim i poslovnim zgradama i industrijskim objektima, zvučna zaštita, kao i rešenja za ozelenjavanje. Knauf insulation i Rockwool su članovi MIVUS-a. Misija Udruženja mineralne vune Srbije, MIVUS je da zastupa interese svojih članova, edukuje javnosti u oblastima primene proizvoda od mineralne vune u izolaciji zgrada, protivpožarne zaštite, energetske efikasnosti i zvučnog komfora, kao i partnerska saradnja sa javnim sektorom u procesu unapređenja propisa i njihovog približavanja i uključivanja u svetske i evropske tokove energetske efikasnosti, bezbednosti i zaštite od požara, zvučne zaštite, ekologije i održive gradnje.

Renoviranje zgrada može da obezbedi zdravije, efikasnije i jeftinije domove za održavanje, kao i čistiji vazduh i poboljšanu energetsku bezbednost zemalja CIE. Naime, renoviranje zgrada već danas obezbeđuje stotine hiljada radnih mesta u regionu.

Na vidiku velike uštede

Industrija podržava ove stavove stručnim studijama: samo izolacijom stambenih zgrada može se uštedeti 44 odsto ukupne potrošnje energije krajnjeg korisnika i 46 odsto prirodnog gasa, prema Buildings Performance Institute Europe. Kompanija EuroWindoor je otkrila da zamena prozora može dovesti do mogućih dodatnih ušteda energije do 15 odsto ukupnih potreba za grejanjem. Barometar zdravih domova 2022. godine pokazao je da je svaki treći Evropljanin pogođen najmanje jednim rizikom od unutrašnje klime, kao što su vlaga i buđ, nedostatak osvetljenja, hladnoća ili preveliki nivo buke. Toplotne pumpe imaju potencijal da uštede više od 600 miliona tona emisija ugljen-dioksida u okviru evropskog građevinskog fonda, prema Gluckman Consulting outlook. Kompanija Ecofys je izračunala da tehnički sistemi u zgradama, koji uključuju merenja, regulaciju temperature i balansiranje instalacija za grejanje, hlađenje i toplu vodu, imaju potencijal da generišu uštede energije do 30 odsto. Konačno, prebacivanje svih svetlosnih sistema na povezane LED diode moglo bi da smanji godišnje emisije za 19 miliona tona ugljen-dioksida i troškove energije za 16,4 milijarde evra u zemljama Srednje i Istočne Evrope, kako je navedeno od strane Green Switch conversion model.

Regionalni poslovni lideri su se obavezali da će poboljšati vidljivosti pitanja renoviranja zgrada i energetske efikasnosti, obezbeđivanjem neophodnih osoba i finansijskih sredstava za osnivanje i održavanje nacionalnih udruženja opremljenih ekspertizom za efikasno učešće u javnim raspravama i debatama. Kompanije, takođe, imaju za cilj da svoju stručnost i znanje iskoriste pozivanjem drugih privrednih subjekata, nevladinih organizacija, akademskih i javnih institucija, da sarađuju i podržavaju nacionalne i regionalne inicijative koje se zalažu za renoviranje zgrada i energetsku efikasnost. Saradnja će se fokusirati na politike energetske efikasnosti, programe renoviranja i druge povezane aspekte u zemljama SIE, uključujući Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i druge.

Izvor: Građevinarstvo.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti