Evropa ho(ne)će kinesku 5G tehnologiju

Dok zapadnoevropske zemlje zabranjuju buduće koriščenje 5G mreže po tehnologiji kineskog Huaveja čak 15 članica EU, među kojima je i Švedska (koja je danas odlučila da “protera” kinesku 5G tehnologiju) je pisalo Evropskoj komisiji tražeći da se napravi strategiju za borbu protiv dezinformacija koje se tiču telekomunikacionih mreža pete generacije.

Nakon što je KPN – holandski telekom prošle nedelje odabrao Erikson a ne Huaveia za 5G mrežu, Švedska je odlučila da zabrani 5G opremu ne samo ovoj kineskoj kompaniji već i kineskoj grupi ZTE. Velika Britanija je među prvima od zapadnoevropskih zemalja uvela ovu zabranu.

Švedska kao meru nacionalne bezbednosti zabranjuje opreme kineskih grupa Huavej i ZTE za 5G telekomunikacione mreže, piše Beta.

Instalirana oprema ovih kineskih proizvođača moraće da bude uklonjena do 1. januara 2025, saopštila je švedska Uprava za telekomunikacije.

Zabrana je posledica usvajanja novog zakona početkom godine i rezultat je ocene vojnih i obaveštajnih vlasti koje nastoje da osiguraju da „upotreba frekvencija ne ugrožava bezbednost Švedske“, navodi se u saopštenju nadležne institucije.

Švedska, čija je kompanija Erikson konkurent Huaveju, u zabrani se pridružuje Velikoj Britaniji.

Nekoliko evropskih, uglavnom zapadnoevropskih, zemalja postepeno zatvara vrata svojih telekomunikacionih mreža ili razmišlja da to učini.

Postavljanje 5G infrastrukture je u Evropi, inače, usporeno zbog pandemije i geopolitičkih tenzija izmedju SAD i Kine. Evropska unija je obećala da će povećati razvijanje 5G mreža tako što će pre kraja 2020. obezbediti dostupnost 5G radio spektra.

Zanimljivo je da je ova vest o odustajanju Švedske od kineske 5G tehnologije objavljeno samo dan nakon što je 15 članica EU pozvalo juče (19. oktobra) Evropsku komisiju da odmah napravi strategiju za borbu protiv dezinformacija koje se tiču telekomunikacionih mreža pete generacije (5G), upozorivši da bi EU mogla da propusti pravno obavezujuće rokove za postavljanje nove infrastructure. Pismo su potpisali predstavnici Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Kipra, Estonije, Finske, Grčke, Letonije, Litvanije, Luksemburga, Poljske, Portugalije, Slovačke i Švedska.

A da je, nakon što su prošle godine odlučili da ne izaberu kineski Huavei u holandski KPN izabrao švedski Erikson za izgradnju osnovnih elemenata svoje nove 5G mobilne mreže, saopštila je prošlog četvrtka ova holandska kompanija za telekomunikacije, objavio je Rojters.

Huavei je zabranjen u Sjedinjenim Državama, a Vašington je izrazio bojazan da bi, ako KPN-ova 5G okosnica sadrži Huavei opremu, Holandija bila podložna špijuniranju kineske države.

Huavei, najveći svetski prodavac telekomunikacione opreme i pametnih telefona, negirao je američke navode da je na kraju odgovoran kineskoj vladi i da prema tome predstavlja bezbednosni rizik.

KPN je u aprilu 2019. rekao da će izabrati zapadnog dobavljača za izgradnju svoje osnovne mobilne mreže 5G, čineći ga jednim od prvih evropskih operatora koji je eliminisao Huavei. U svojoj izjavi od četvrtka, KPN je rekao da će "sarađivati sa Eriksonom" u primeni njegove osnovne 5G tehnologije. Nisu otkriveni finansijski detalji ugovora sa Ericssonom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti