Novak sa nemackim zvaničnikom o tranzitu gasa kroz Ukrajinu

Evropa priznaje da Gasprom nije kriv za poskupljenje

Gasprom ispunjava sve obaveze pred Evropskom unijom, poručuju iz Evropske komisije, ali i iz Nemačke, demantujući tako navode onih koji su rusku kompaniju optužili za manipulacije sa isporukama gasa kako bi ubrzala dobijanje dozvola za eksploataciju gasvoda Severni tok 2. Cene gasa u Evropi ponovo premašile 1.250 dolara.

Cene prirodnog gasa u Evropi iznosile su na jutrošnjem trgovanju u Evropi preko 1.250 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima evropske Interkontinentalne berze (ICE).

Novembarski fjučersi gasa su porasli nakon otvaranja trgovanja u holandskom TTF čvorištu za 1,2 procenta na 1.254,5 dolara za 1.000 kubnih metara. Odnosno na 104,5 evra po kilovatsatu, javlja ruska agencija Tass, a prenosi Tanjug.

Britanski Rojters prenosi da je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio da bi Rusija mogla da nastavi sa spot prodajom gasa, kada završi sa popunjavanjem svojih zaliha u skladištima.

Rusija povećala proizvodnju nafte i gasa na maksimum

Dodao je da je proizvodnja gasa u zemlji podignuta trenutno na maksimum kapaciteta. U oktobru prosečna ruska proizvodnja nafte iznosi 9,8 miliona barela dnevno.

Izjava Novaka je odgovor na pritisak s kojim se Rusija suočava da pojača isporuke gasa u Evropu, čije su cene drastično porasle ove godine, navodi Rojters.

EK: Gasprom ispunio sve obaveze u isporukama gasa

Gasprom ispunjava sve obaveze pred Evropskom unijom kada je reč o isporukama gasa, izjavio je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

„Potražnja za gasom je velika u celom svetu. U Kini je, takođe, to veliki problem. Pritom, Rusija se trudi da i tamo isporučuje maksimalne količine gasa. Međutim, mi nemamo osnova da smatramo da Rusija na bilo koji način manipuliše tržištem“, rekao je on u intervjuu za bugarsku televiziju bTV, koju prenosi Sputnjik.

Po rečima Timermansa, na tržištu gasa se stvorila „prava oluja“ zbog pandemije kovida 19 i opšteg razvoja ekonomije. On je naglasio da ova situacija nije nova. Pre 25 godina je cena gasa bila još veća. Političar je saopštio da očekuje da će cena gasa u EU pasti početkom sledeće godine.

Timermans se dotakao i teme Severnog toka 2. Naveo je da odlukom o izdavanju licence za eksploataciju gasovoda upravlja isključivo Nemačka.

Evropsko tržište gasa poslednjih meseci prilično oscilira. Početkom avgusta hartijama od vrednosti za isporuke goriva trgovalo se po ceni od 515 dolara za hiljadu kubnih metara. Do kraja septembra one više nego udvostručile, a 6. oktobra na berzi je zabeležen istorijski maksimum od 1.937 dolara za 1.000 kubika.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je nekoliko puta izjavio da je Moskva uvek bila i biće pouzdan isporučilac gasa za potrošače u Evropi i Aziji. Naglasio da zemlja u punom obimu ispunjava svoje obaveze.

Nemačka: Rusija nema veze sa visokim cenama gasa

Rusija nije mogla da izazove rast cena gasa u Evropi, izjavio je za portal RBK generalni direktor Istočnog komiteta nemačke ekonomije Mihael Harms.

„Postoje globalni trendovi, uključujući veliko povećanje potrošnje, prvenstveno tečnog gasa, u Aziji i energenata uopšte. Sada tečni gas uopšte ne stiže u Evropu. Osim toga, bila je relativno hladna zima, koja je opustošila skladišta gasa u Evropi i Rusiji“, objasnio je Harms razloge za evropsku energetsku krizu.

Harms se nije složio sa tvrdnjama da je Rusija navodno ucenjivala Berlin i Evropsku komisiju da ubrzaju puštanje u rad gasovoda Severni tok 2.

Prema njegovom mišljenju, visoke cene samo dokazuju da se energetska tranzicija pokazala kao složeniji i teži zadatak za Evropljane.

Ranije je predsedavajući Odbora za ekonomiju i energetiku Bundestaga Klaus Ernst u intervjuu za RBK izneo sličan stav u vezi sa ruskim gasom na zapadnom tržištu.

Poslanik je odbacio optužbe na račun Gasproma – da manipuliše cenama goriva radi bržeg pokretanja Severnog toka 2. Prema njegovim rečima, situacija sa cenama povezana je „sa onima koji ovde u Nemačkoj formiraju gasnu politiku“.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da su ključni razlozi za oštar skok cena gasa sistemski nedostaci u energetskom sistemu u Evropskoj uniji, podseća Sputnjik.

Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.

Turska nema problema sa gasom zahvaljujući sporazumima sa Rusijom

Turska nema problema sa snabdevanjem gasom, između ostalog i zahvaljujući sporazumima sa Rusijom, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„Turska izuzetno pažljivo pristupa gasnim sporazumima sa Rusijom. Sporazumi sa Rusijom, Iranom i Azerbejdžanom su znak da nećemo prolaziti kroz takve krize“, istakao je Erdogan.

Predsednik Turske je podsetio da zapadne zemlje nastavljaju da se bore sa problemima sa snabdevanjem gasom.

„Turska nema nikakvih problema sa gasom. Preduzeli smo i preduzimaćemo sve neophodne mere“, naglasio je turski lider.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti