Evropa traži način da se zabrani uvoz ruskog gasa

Visoki predstavnik EU za energetiku Kadri Simson, pozvao je zemlje članice da se zaustave isporuke ruskog gasa, rekavši da kompanije ne bi trebalo da obnavljaju dugoročne ugovore kada postojeći isteknu.

Evropska unija traži povoljan način da omogući državama članicama kako da efikasno zabrane ruske isporuke tečnog prirodnog gasa bez uvođenja novih energetskih sankcija, piše Blumberg.

Ministri energetike Evropske unije spremni su da podrže predlog koji bi vladama država članica omogućio da privremeno spreče ruske izvoznike da unapred rezervišu kapacitete potrebne za isporuke, navodi se u dokumentu koji je na uvid imao Blumberg.

Dok bi pojedinačnim vladama i dalje bile potrebne konsultacije, uključujući i druge zemlje EU i Evropsku komisiju, da bi primenila mehanizam, novi sistem bi omogućio nastavak smanjenja energenata iz Rusije.

Očekuje se da će odobrenje doći u okviru šireg sastanka ministara danas u Briselu. Predloženu uredbu još bi trebalo da odobri Evropski parlament, koji je ponudio sopstvena rešenja za smanjenje uvoza ruskog gasa.

Zalaganje za nova ovlašćenja za blokiranje uvoza za države članice predvode Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska. Taj potez je deo napora EU da ne koristi ruski gas zbog rata u Ukrajini.

Dok su tokovi prirodnog gasa u gasovodima pali na rekordno nizak nivo, isporuke prirodnog gasa iz Moskve su porasle.

Visoki predstavnik EU za energetiku Kadri Simson, ranije ovog meseca pozvao je na zamrzavanje ruskog gasa, rekavši da kompanije ne bi trebalo da obnavljaju dugoročne ugovore kada postojeći isteknu. Španija, do sada najveći kupac ruskog prirodnog gasa u EU, zamolila je kompanije da se ne potpisuju nove ugovore za kupovinu iz Rusije.

Izvor: RT Balkan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti