Evropa u problemu – tržišta gasa postaju „izuzetno nestabilna”

Energetski analitičari ovih dana upozoravaju na sve veću nestabilnost tržišta gasa i veće cene dok se Evropa utrkuje da se pripremi za još jednu zimsku grejnu sezonu. Trenutni štrajkovi na gasnim postrojenjima u Australiji značajno podstiču nestabilnost na tržištima gasa širom sveta. Iako je većina Australijskog izvoza LNG namenjena Japanu, Kini i Južnoj Koreji, štrajkovi će verovatno dovesti do toga da se Azija i Evropa takmiče za kupovinu LNG od drugih dobavljača.

Evropska tržišta gasa konstantno fluktuiraju poslednjih meseci zbog ekstremnih vrućina, trenutnih remonata u gasnim postrojenjima, a od nedavno i štrajkovi radnika velikim postrojenjima za tečni prirodni gas (LNG) u Australiji pojačavaju zabrinutost, piše CNBC.

Radnici na postrojenjima za eksploataciju prirodnog gasa Gorgon i Vistoun u Zapadnoj Australiji, koja su u vlasništvu američkog energetskog giganta Ševron stupili su u štrajk prošle sedmice, nakon dugotrajnog spora oko plata i sigurnosti posla.

Trenutno nisu planirani dalji razgovori za rešavanje spora, što pogoršava strahove da bi produženi prekid proizvodnje smanjio globalne zalihe.

Australija je jedan od glavnih igrača na globalnom tržištu LNG-a, iako je većina njenog izvoza namenjena Japanu, Kini i Južnoj Koreji. Trenutni štrajkovi će verovatno dovesti do toga da se Azija i Evropa takmiče za kupovinu LNG od drugih dobavljača. „Strah od neuravnotežene ponude dominirao je gasnim tržištima u proteklom periodu“, rekla je Ana Maria Džaler-Makarevič, energetski analitičar Instituta za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu, istraživačkog centra sa sedištem u SAD.Ona je rekla da je na neki način kombinacija niže potrošnje gasa i činjenica da je Evropa napunila svoja skladišta pre roka pomogla da se spreči da cene gasa skoče do maksimuma od 340 evra, koji su postigle prošlog leta.Međutim, imajući u vidu neizvesnost oko toga kako će se situacija u Australiji odvijati, Ana Maria je rekla da bi Evropa trebalo da se pripremi za veću volatilnost i povećanje cena.

„Neizvesnost budućih događaja, koji bi mogli da utiču na snabdevanje gasom, čini izuzetno teškim predviđanje kako bi se ponuda i potražnja mogle izbalansirati i za koliko bi cene mogle eskalirati. Kao što se vidi u prošlogodišnjim događajima u Evropi, jedini način na koji zemlje uvoznice mogu da ublaže taj rizik je smanjenje interne potrošnje“, dodala je ona.

Nestabilna situacija

EU je postigla svoj cilj punjenja skladišta gasa do 90% kapaciteta otprilike 2 meseca pre zacrtanog roka. To ostavlja Evropsku uniju u relativno jakoj poziciji da se nosi sa zahtevima predstojeće zimske grejne sezone.

Najnoviji podaci koje je prikupila industrijska grupa Gas Infrastructure Europe pokazuju da su ukupni kapaciteti skladišta u EU u proseku popunjeni skoro 94%.

Međunarodna agencija za energetiku je, međutim, upozorila da čak ni puna skladišta nisu „nikakva garancija“ protiv tržišnih uslova tokom zime.

„Naše simulacije pokazuju da bi hladna zima, zajedno sa potpunim prekidom isporuke ruskog gasa Evropskoj uniji, počevši od 1. oktobra 2023, mogla lako da obnovi nestabilnost cena i tržišne tenzije“, navodi se u godišnjem izveštaju IEA o tržištu gasa. Upozorenje IEA dolazi u trenutku kada blok od 27 zemalja nastavlja sa svojim odvikavanjem od ruskog uvoza fosilnih goriva. Analitičari političke konsultantske kompanije Eurasia Group strahuju da su mogući „stvarni poremećaji“ na evropskim tržištima gasa.Kristijan Malek, globalni šef energetske strategije i rukovodilac istraživanja kapitala nafte i gasa za EMEA u JPMorgan-u, rekao je da je situacija na tržištima gasa „veoma nestabilna“ i da je stoga teško predvideti bilo šta.Malek je rekao da se na evropskom tržištu gasa čini da cene i u tamponu Evrope dostižu cilj skladištenja gasa pre roka, i da postoji rizik da bi posebno hladna zima mogla da dovede do „masovnog rasta“ cena do kraja godine.Dok analitičari kažu da će promenljivi uslovi na tržištu verovatno izazvati zabrinutost trgovaca, neki veruju da su štrajkovi u Australiji jedina stvar koja će verovatno održati rast cena u narednim mesecima.Kaušal Rameš, analitičar kompanije Ristad Enerdži sa sedištem u Oslu, rekao je da se nestabilnost vratila na tržišta gasa nakon početka štrajka u glavnim gasnim postrojenjima u Australiji.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti