Evropa za trećinu povećala uvoz ruskog gasa

Posle, zbog pandemije smanjenog izvoza gasa tokom 2020. Gasprom je povećao izvoz gasa u Evropu za skoro 31 odsto u prvom kvartalu ove godine, u Srbiju za 71 procenat, a zanimljivo je da su uvoz ruskog gasa povećale Rumunija, koja je isticala svoju energetsku samostalnost, ali i Bugarska i Turska, koje su se hvalile da su uspešne u diverzifikaciji izvore snabdevanja – gasom iz Azerbejdžana.

Ruski državni energetski gigant Gasprom povećao je isporuke prirodnog gasa u Evropu za 30,7 posto u prvom kvartalu tekuće godine, dok su isporuke Srbiji skočile za 71 procenat, pošto je proradio gasovod Turski tok, prema objavljenim preliminarnim podacima kompanije, piše Sputnjik.

Impresivan međugodišnji skok izvoza, za skoro 53 milijarde kubnih metara gasa (što je skoro godišnji kapacitet gasovoda Severni tok 1) rezultat je hladne zimske sezone za evropske uslove, navodi se u saopštenju Gasproma, koje prenosi prenosi RT.

Samo u martu je izvezeno 18,2 milijarde kubnih metara gasa, što je Gaspromov rekord svih vremena, dodaju iz kompanije.

Nemačka, najveći uvoznik ruskog gasa, gotovo je utrostručila kupovine u prva tri meseca 2021. godine. Većina isporuka je, kako je saopšteno, obavljena gasovodom Severni tok, koji prolazi ispod Baltičkog mora iz Rusije direktno u Nemačku.

Izvoz u Srbiju je zabeležio značajan rast od 71,3 odsto, dok je prodaja Bugarskoj i Grčkoj povećana za 52,4 procenta, odnosno 23,4 posto respektivno, budući da je gasovod Turski tok počeo da radi, dodaje se dalje.

Rumunija, koja je više puta isticala svoju energetsku samodovoljnost, povećala je kupovine ruskog gasa za ogromnih 90 posto, a njeno snabdevanje se odvija preko Ukrajine i Moldavije, što je mnogo skuplja metoda od moguće isporuke Turskim tokom, napominje se u tekstu.

Izvoz Gasproma u Tursku se, takođe, više nego udvostručio u prvom kvartalu 2021, za čak 106,6 procenata, tako da je ruski eneregetski div ostao glavni snabdevač te zemlje gasom, uprkos preduzetim aktivnostima Ankare na diverzifikaciji mreže dobavljača. Uvoz energije iz Azerbejdžana nije uspeo da istisne ruski gas sa turskog tržišta, zaključuje se u saopštenju kompanije.

Prošle godine, Gaspromov izvoz gasa je opao na 179,3 milijarde kubnih metara, pošto je pandemija kovid-19 imala snažan negativan efekat na industrijsku tražnju za energijom među potrošačima u inostranstvu.

Izvor: Sputnjik

 

Pogledajte još:

BiH od danas dobija jeftiniji ruski gas iz Turskog toka

Kad nisu uspeli sankcijama sad pokušavaju provokacijama

Trećina članica EU protiv proterivanja prirodnog gasa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.