Evropska centralna banka nastavlja da podiže kamatne stope

Evropska centralna banka je povećala kamatne stope četiri puta tokom 2022. godine, čime je stopa na depozite dostigla 2%. Centralna banka je u decembru saopštila da će dalje povećavati stope 2023. kako bi se izborila sa visokom inflacijom, iako nedavni podaci pokazuju usporavanje glavne inflacije.

Evropska centralna banka će nastaviti da predlaže povećanja kamatnih stopa od 50 baznih poena na svojim sledećim sastancima na kojima će se određivati kamatne stope, rekao je član odbora centralne banke na ekonomskom forumu u Davosu, prenosi CNBC.

„Rast kamatnih stopa neće prestati ni nakon sledećeg povećanja od 50 baznih poena, to je sigurno“, rekao je Klas Knot, koji služi kao guverner holandske centralne banke, u vezi sa predstojećim potezima ECB.

Za obveznicu čiji se prinos povećava sa 5% na 5,5% se kaže da će porasti za 50 baznih poena. Kamatne stope koje su porasle za 1% navodno su porasle za 100 baznih poena. Ukoliko odbor centralne banke podigne ciljnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, to znači da su stope porasle za 0,25 procentnih poena.

Trend rasta kamatnih stopa nastavlja se i u 2023.

Evropska centralna banka je povećala kamatne stope četiri puta tokom 2022. godine, čime je stopa na depozite dostigla 2%. Centralna banka je u decembru saopštila da će dalje povećavati stope 2023. kako bi se izborila sa visokom inflacijom.

Nedavni podaci pokazuju usporavanje glavne inflacije, čak i ako ona ostaje znatno iznad ciljanih 2% ECB-a.

Prema preliminarnim podacima, decembarska inflacija je u zoni evra iznosila 9,2%. Ovo je bio drugi uzastopni mesečni pad cena širom zone evra. Međutim, Knot ne misli da su svi nedavni podaci „ohrabrujući“.

„Ono što smo do sada videli su podaci koji sa naše strane nisu ohrabrujući“, rekao je Knot na svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

„Videli smo još jedno očitavanje inflacije gde nije bilo znakova jenjavanja osnovnih inflatornih pritisaka. Dakle, moramo da uradimo ono što je neophodno jer bazna inflacija još nije krenula da pada u zoni evra, a to znači da tržišni razvoji koje sam video u, recimo, poslednje dve nedelje me nisu potpuno ohrabrili. Mislim da oni zapravo nisu kompatibilni sa blagovremenim vraćanjem inflacije na 2%“, rekao je Knot.

Očekuje nas još najmanje dva povećanja kamatnih stopa

Finasijski analitičari očekuju da će ECB podići stope na svom sledećem sastanku u februaru. Šire pitanje je da li centralna banka postaje previše agresivna pooštravanjem politike i ograničava ekonomski rast. Međutim, Knov je jasno stavio do znanja da će biti još najmanje dva povećanja stope.

„Veći deo terena koji moramo da pokrijemo, pokrivaćemo konstantnim tempom višestrukih povećanja u vrednostima od 50 baznih poena“, rekao je on.

„Gde će se završiti takav tempo od 50 baznih poena, ne mogu unapred da kažem, ali je vrlo jasno da je naša predsednica koristila množinu u svojim formulacijama, ja ovde koristim množinu. Dakle, ECB neće stati nakon jednog povećanja od 50 bps, to je sigurno.“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti