Energetska efikasnost – šta treba da znate

Evropska energetska kriza blizu je da košta Evropu 500 milijardi dolara

Unutar bloka od 27 zemalja, Nemačka prednjači sa 100,2 milijarde evra izdvojenih za energetsku krizu. Ti troškovi su uglavnom u naporima vlade da zaštiti domaćinstva i preduzeća od neverovatnih visokih cena energije. Energetska kriza blizu je da košta Evropu 500 milijardi evra.

Energetska kriza blizu je da košta Evropu 500 milijardi evra, prema istraživačkom centru Bruegel. Briselski think-tank je procenio da je Velika Britanija do sada za energetsku krizu izdvojila ekvivalent od 178 milijardi evra, a zemlje Evropske unije oko 314 milijardi evra, prema podacima objavljenim u sredu.

Unutar bloka od 27 zemalja, Nemačka prednjači sa 100,2 milijarde evra izdvojenih za energetsku krizu, a slede Francuska i Italija, sa 53,6, odnosno 59,2 milijarde evra.

Troškovi zbog zaštite od neverovatnih visokih cena energije

Ti troškovi su uglavnom u naporima vlade da zaštiti domaćinstva i preduzeća od neverovatnih visokih cena energije. Holandski TTF gasni fjučers, evropski standard, skočio je za više od 400% na svom vrhuncu tokom 2022. Cene su od tada umanjile rast i sada su uvećane za 220%, s ugovorom za naredni mesec od oko 204 evra MWh u sredu.

Do sada je Velika Britanija uvela ograničenje cena grejanja, a druge zemlje poput Nemačke pokreću velike pakete pomoći i izdvajaju milijarde u pomoć energetskim kompanijama u nadi da će ove zime moći osigurati dovoljno zaliha za domaćinstva. Vrhunski ekonomista Pol (Paul) Krugman rekao je da puštanje domaćinstava da snose teret visokih cena nije „zaista opcija“ i da bi kontinent moglo dovesti u spiralu inflacije plata i cena, što bi Evropi bilo još skuplje da ispravi.

Ali ekonomski izgledi su i dalje sumorni, čak i sa milijardama državne pomoći. Analitičari BlackRocka prethodno su upozorili da je Evropa spremna da se okrene u ozbiljnu recesiju do početka 2023., videći negativni scenario smanjenja ekonomije za 0,9% do kraja godine.

Izvor: MAGAZIN NNKS NEDELJA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.