procedura za donošenje mrežnih pravila

Evropska istraga havarije zbog koje je severozapad Rumunije ostao bez napajanja

U petak popodne došlo je do kvara na sistemu interkonekcije. Još ne znamo tačne uzroke, ali ćemo izvršiti analizu. To je zonski problem na severozapadu zemlje“, saopštili su zvaničnici rumunske nacionalne kompanije za prenos električne energije Transelektrika povodom problema u elektroenergetskom sistemu zbog kojeg je Evropa mogla ostati u mraku. Komisija evropskih stručnjaka istražiće uzroke incidenta.

Komisija evropskih stručnjaka istražiće uzroke incidenta koji se dogodio u petak popodne u evropskom sistemu za prenos električne energije i koji je nekoliko oblasti na severozapadu Rumunije ostavio bez električne energije, rekli su izvori iz Ministarstva energetike Rumunije.

„Niko zasad ne zna koji su uzroci incidenta. Uspostavljena je evropska komisija koja će otkriti okolnosti incidenta“, navode izvori rumunske ACTMedia News Agency u informaciji koju prenosi Serbia Energy.

„Ovo je kvar na sistemu interkonekcije. Još ne znamo tačne uzroke, ali ćemo izvršiti analizu. To je zonski problem na severozapadu zemlje. Snabdevanje električnom energijom u međuvremenu je u potpunosti uspostavljeno“, saopštili su zvaničnici rumunske nacionalne kompanije za prenos električne energije Transelektrika.

Incident koji se dogodio u petak u 15:05 u interkonektovanoj evropskoj mreži za prenos električne energije izazvao je isključenje opreme u rumunskoj mreži ali i u drugim zemaljama. Pogođen je bio severozapadni deo Rumunije. Prenosna mreža u Rumuniji vraćena je u normalan rad oko 16:00 časova, a napajanje je obnovljeno za sve pogođene potrošače oko 16:45, saopštila je Transelektrike.

Evropska mreža operatora prenosnog sistema (ENTSO-E) saopštila je da je sinhrono područje kontinentalne Evrope bilo podeljeno na dva odvojena mrežna regiona na sat vremena u popodnevnim satima 8. januara i da je područje u jugoistočnom regionu interkonektovane mreže u tom periodu bila odvojeno od ostatka kontinentalne Evrope. Takođe je registrovan privremeni pad frekvencije od približno 250 mHz.

„Koordinirane akcije i trenutni odgovor operatora prenosnog sistema kontinentalne Evrope osigurali su da ne bude ugrožena stabilnost sistema u većini evropskih zemalja“, saopštio je ENTSO-E.

Evropska asocijacija dodaje da je u toku istraga o uzroku podele sistema i da će informacije o ovom incidentu uskoro biti dostupne.

Izvor: ACTMedia / Serbia Energy

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti