Evropska komisija kontroliše uvoz bioetanola

Nakon što je Francuska u ime evropske industrije bioetanola Evropskoj komisiji dostavila dokaze o povećanom uvozu EK je otpočela da nadzire uvoz bioetanola - ne da bi ograničila uvoz, već da se osigura brzo praćenje određenih proizvoda.

Evropska komisija od sredine ove nedelje nadzire uvoz etanola iz obnovljivih izvora za gorivo (bioetanol) u Evropsku uniju, piše Energetika net.

U kontekstu privredne krize izazvane pandemijom korona virusa, uvoz bioetanola tokom poslednjih meseci znatno se povećao. Evropska industrija bioetanola dostavila je dokaze da bi dalje povećanje uvoza prouzrokovalo ekonomsku štetu sektoru.

Komisija je, stoga, odmah preduzela korake, kako bi omogućila praćenje obima uvoza, čime će industrija bioetanola moći bolje da proceni situaciju.

„Naše privrede i dalje su pod uticajem posledica pandemije i naš oporavak ne smeju usporiti trgovinske prakse trećih zemalja. Zato moramo pomno da pratimo situaciju ako postoji mogućnost nepoštenog tržišnog učešća. To je danas slučaj s bioetanolom, ali i druge industrije uskoro će zahtevati nadzor uvoza, kako bi mogli da ih bolje zaštitimo od neželjenih praksi“, izjavio je izvršni potpredsednik i poverenik za trgovinu Valdis Dombrovskis.

Komisijin nadzor uvoza nije mera kojom se ograničava uvoz. Njime se osigurava brzo praćenje uvoza određenih proizvoda.

Podaci će biti javno dostupni. Trebao bi pomoći industrijama da bolje nadziru situaciju u svom sektoru i pružiti im informacije utemeljene na činjenicama, kako bi im se pomoglo da istraže potrebu daljeg delovanja.

Uvođenje nadzora usledilo je nakon zahteva Francuske u ime evropske industrije bioetanola. Predstavnici ove industrije dostavili su dovoljno informacija iz kojih je vidljivo da je došlo do nedavnog i znatnog povećanja uvoza. Postoje signali da bi taj uvoz mogao prouzrkovati ekonomske štete, navedeno je u saopštenju Evropske komisije.

Specijalnim aktom, koji su podržale države članice, a koji je danas objavljen, predviđa se nadzor nad svim izvoznicama u perodu od godinu dana.

Kako se i druge industrije EU mogu naći u sličnoj situaciji, Komisija ostaje otvorena za razmatranje svih propisno potkrepljenih zahteva. Evropski privredni sektori, koji mogu pružiti odgovarajuće dokaze o znatnom štetnom uticaju nedavno povećanog uvoza mogu iskoristiti mogućnost nadzora.

Međutim, na temelju pravnog okvira EU, ti zahtevi treba da budu upućeni preko članica.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti