Evropska komisija negoduje zbog nacionalizacije Ininog gasa?

Jedan od temelja jedinstvenog tržišta EU jeste princip slobodnog tržišnog nadmetanja. Prema mogućoj oceni Evropske komisije, upravo je to načelo narušeno kada je hrvatska Vlada Republike donela odluku da Ina sav domaći gas proda HEP-u po privilegovanoj ceni.

Evropska komisija (EK) sprema negativnu reakciju na odluku hrvatske Vlade prema kojoj bi Ina sav domaći gas prodala HEP-u i to po reguliranoj, netržišnoj ceni koju je odredila HERA. Takva odluka svojevrsna je slamka spasa za snabdevanje gasom građana i brojnih ranjivih institucija (škole, bolnice, domovi…) u Hrvatskoj, ali evidentno narušava tržišno takmičenje.

Moguća negativna reakcija Komisije temeljila bi se na načelu da privilegovana pozicija jednog kupca predstavlja povredu pravila slobodnog tržišnog nadmetanja, što je temelj jedinstvenog tržišta EU. Prema rečima jednog upućenog službenika na odgovornoj poziciji, Hrvatska neće moći bez posledica da ostvari nameru da pomogne svojim potrošačima onako kako je najavila, tj. privilegovanjem HEP-a u odnosu na druge kupce.

Analiza mogućih posledica

Upitan da pojasni, jedan drugi službenik EK rekao je da je EK u kontaktu s nadležnim hrvatskim ministarstvom kako bi bolje proučila pitanje i implikacije odluke o prodaji Ininog gasa.

Kako je rekao, razmatra se kako bi ta odluka uticala na susedne države članice.

„Podsećamo na vrlo čvrst legalni okvir kojim EU obezbeđuje sigurnost snabdevanja u duhu solidarnosti među državama članicama. Individualne restrikcije jedne zemlje članice koje utiču na prekogranični protok gasa neopravdane su i neželjene i mogu samo da pojačaju probleme u sadašnjoj situaciji na gasnom tržištu”.

Zakonski okvir EU

Pojasnio je i u kojem slučaju država članica može da zadrži svoju proizvodnju gasa:

„Ograničenje izvoza na unutrašnje tržište može biti opravdano samo na osnovu vrlo specifičnih razloga, kao što je zaštita javnog reda i zaštita zdravlja i moraju u svakom pogledu da budu u skladu sa načelom proporcionalnosti”.

Proporcionalnost podrazumeva odnos potrebe u zemlji i ograničenja izvoza.

„Ekonomski razlozi nikada ne predstavljaju opravdan povod za restrikciji izvoza na unutrašnje tržište. Jedinstven i koordiniran EU pristup i poštovanje zakonskog okvira energetske politike EU i pravila jedinstvenog tržišta neophodni su da bi se uspešno odgovorilo na redukcije snabdevanja gasom iz Rusije”.

Visoka cena gasa na tržištu nije velika pretnja, a krše se direktive koje zagovaraju jedinstveno tržište. Ako ne dođe do dogovora, telo EK bi moglo da otvori proceduru oko prekršaja povreda pravila slobodnog tržišnog takmičenja. Prvi korak je pisano upozorenje na koje treba odgovoriti u roku dva meseca.

Izvor: Energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti