Evropska unija razmatra smanjenje granične cene gasa na 220 evra za megavat-sat

Zemlje Evropske unije razmatraju da smanje ranije predloženu gornju granicu cene gasa sa 275 evra za megavat-sat na 220 evra za megavat-sat, piše britanski list „Fajnenšel tajms“.

„Vlasti EU se zalažu za snižavanje cene koju će blok plaćati za gas spuštanjem gornje granice, koju je Brisel ranije predložio, za petinu“, navodi list.

Prema nacrtu dokumenta sa revidiranim predlogom Evropske komisije u koji je „Fajnenšel tajms“ imao uvid, gornja granica cene gasa će biti aktivirana kada obračunska cena mesečnog fjučersa prema indeksu najvećeg evropskog gasnog čvorišta TTF pređe 220 evra po megavat satu tokom pet dana i kada bude iznosila 35 evra više od prosečne cene tečnog prirodnog gasa.

Podsećanja radi, Evropska komisija je 22. novembra predložila uvođenje gornje cene za mesečni fjučers za gas prema holandskom TTF indeksu (najveće evropsko gasno čvorište) na nivou od 275 evra po megavat satu. Međutim, 24. novembra ministri energetike EU nisu mogli da se dogovore oko gornje cene gasa i odložili su donošenje odluke do sastanka koji je planiran za 13. decembar.

I pre objavljivanja granične cene gasa, na tržištu je postojala bojazan da će pokretanje mehanizma ugroziti finansijsku stabilnost Evrope. Udruženje evropskih energetskih berzi „Europeks“ je saopštila ranije da ukoliko stvarna cena gasa premaši veštački ograničenu cenu prema fjučersu TTF za mesec unapred, onda će učesnici na tržištu odmah prebaciti trgovanje u bilateralni prostor van berze. Takav korak ne samo da bi doveo do značajnom smanjenju transparentnosti sporazuma, nego će stvoriti ozbiljne rizike za finansijsku stabilnost, isticali su stručnjaci iz „Europeksa“.

Izvor: Sputnik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti