Evropske luke – centar budućih ulaganja u priobalne vetroparkove

Priobalni vetar i njegova iskoristivost imaće veliku ulogu ka postizanju cilja neto-nula do 2050. godine. Organizacija WindEurope sa sedištem u Briselu, izdala je opsežno saopštenje sa detaljnom analizom, navodeći da su za potpunu iskorišćenost priobalnog vetra potrebne investicije od najmanje 6,5 milijardi evra do 2030 godine. WindEurope je pozvao Evropsku komisiju da sastavi „jasnu strategiju za razvoj luka“.

Evropskim lukama će biti potrebne nova infrastruktura i značajna ulaganja tokom narednih nekoliko godina kako bi se nosile sa rastom offshore sektora vetra u regionu, navodi se u novom izveštaju industrijskog tela WindEurope.

U svom izveštaju, objavljenom prošle nedelje, organizacija sa sedištem u Briselu kaže da će evropske luke do 2030. morati da ulože 6,5 milijardi evra (oko 7,9 milijardi dolara), kako bi „podržale širenje iskorišćenja priobalnog vetra“.

U izjavi koja prati publikaciju izveštaja, izvršni direktor WindEurope-a Giles Dickso naveo je da su luke „od suštinske važnosti za vetar u moru“.

„One su vitalni deo lanca snabdevanja i logistike koji je potreban za instalaciju, montažu, rad i održavanje priobalnih vetroparkova. Ne možemo se proširiti na moru a da, takođe, ne proširimo i nadogradimo evropsku lučku infrastrukturu“, rekao je Dickso.

Čini se da će priobalni vetar igrati ključnu ulogu u nastojanju država koje pokušavaju da smanje štetne emisije i odmaknu se od fosilnih goriva. Izvršna vlast EU, Evropska komisija, ranije je saopštila da želi da kapacitet za korišćenje priobalnih vetrova do 2030. godine dostigne najmanje 60 GW, a do sredine veka 300 GW. Velika Britanija, koja je napustila EU krajem januara 2020. godine, želi da kapaciteti za korišćenje njenih priobalnih vetrova dostigne 40 GW do 2030.

Paralelno sa ovim proširenjem kapaciteta, fizička veličina turbina, takođe, treba da raste. Na primer, turbina Haliade Ks kompanije GE Renewable Energy imaće visinu vrha od 260 metara (853 stope), lopatice duge 107 metara i rotor od 220 metara. Inače, Siemens Gamesa Renewable Energy radi na SG 14-222 DD, koji će se pohvaliti lopaticama od 108 metara i prečnikom rotora od 222 metra.

Izveštaj WindEurop-a bavio se ovom novom situacijom i potezima koji se moraju preduzeti prilikom sagledavanja luka i njihovih infrastruktura.

Potrebni su nadograđeni ili potpuno novi objekti za smeštaj većih turbina i većeg tržišta. Moraće da se pobrinu za rad i održavanje veće flote (uključujući objekte za obuku), za predstojeće projekte izgradnje i za nove proizvodne centre za fiksni i plutajući priobalni vetar, precizirano je u izveštaju uz navođenje da, pored toga, u lukama treba „proširiti i ojačati pristaništa, poboljšati dubinu luke i obave druge građevinske radove“.

WindEurope je pozvao Evropsku komisiju da sastavi „jasnu strategiju za razvoj luka“. Pored toga, rečeno je da Komisija treba da „prepozna visoku društvenu vrednost ulaganja u luke“.

Lučki projekti

Važnost luka ilustrovale su brojne najave ove nedelje. U četvrtak je norveški energetski gigant Equinor saopštio da je kupio lokaciju u poljskoj luci Leba.

 Kompanija, poznatija po proizvodnji nafte i gasa, objavila je da će lokaciju koristiti kao „operativnu bazu“, kako bi se usredsredili na veće korišćenje priobalnih vetrova, koji se nalaze u poljskom Baltičkom moru.

Nekoliko dana ranije, lučki operater Forth Ports objavio je planove za „čvorište obnovljive energije“ u luci Leith u Škotskoj. Predloženi centar, u koji će biti uloženo 40 miliona £ ($ 56.76 miliona dolara) privatnih investicija, će, kako je najavljeno, biti izgrađen na 175 hektara. U planu je „morski vez na obali reke, sposoban da primi najveća svetska plovila za instalaciju vetra na moru“.

Izvršni direktor Forth Portsa, Čarls Hamond navodi niz faktora koji će, kako je rekao, projekat učinili atraktivnim. „Leithova blizina Severnog mora, koje će postati lokacija za mnoge projekte za korišćenje priobalnih vetrova, zajedno sa prirodnim dubokim vodama Firth of Forth, čini ovo idealnim mestom za podršku, ne samo već dogovorenim realizacijama ulaganja, već i idealnim mestom za mrežu projekata i investicija, koji će sigurno uslediti“.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti