Evropske zemlje postavljaju nove rekorde proizvodnje električne energije iz solara i vetroelektrana

Proizvodnja električne energije iz vetroelektrana i solara ovog proleća obara rekorde u mnogim zemljama EU. Solarna energija i vetar proizveli su više od polovine električne energije u Portugalu u aprilu mesecu. Susedna Španija je takođe u istom mesecu zabeležila rekordnu proizvodnju električne energije iz solara. Švedska je u februaru ove godine dostigla najviši nivo u istoriji sa više od četvrtine 27 odsto proizvedene električne energije iz vetroelektrana i solara. Finska i Belgija takođe beleže rekorde u proizvodnji električne energije iz ovih obnovljivih izvora energije.

Solarna energija i vetar proizveli su više od polovine električne energije u Portugalu po prvi put prošlog meseca, prema novim podacima istraživačkog centra za obnovljivu energiju Ember, piše Euronews.

U aprilu su obnovljivi izvori energije dostigli 51 odsto proizvodnje električne energije – nadmašivši prethodni mesečni rekord od 49 odsto u decembru 2021.

Kontinuaran rad solarnih elektrana, uvoz električne energije iz Španije i niža potražnja, zadržali su proizvodnju električne energije iz fosilnih goriva na samo 24 odsto – uprkos padu proizvodnje električne energije iz hidro kapaciteta zbog suše.

„Dok Evropa izlazi iz krizne zime, snažan rast vetra i sunca isplaćuje dividende. Ovog proleća, obnovljivi izvori energije već smanjuju uticaj suša i visokih cena električne energije širom EU, kao i emisije“, kaže analitičar istraživačkog centra Ember Nikolas Fulgum.

Ulaganje Portugala u solare se isplatilo

Portugal je radio na svojoj solarnoj infrastrukturi u poslednjih nekoliko meseci i sada ubira plodove.

Prošle godine, zemlja je instalirala 0,9 GW solarnih elektrana, povećavši svoj solarni kapacitet za više od 50 procenata na 2,5 GW – dovoljno za napajanje oko milion domova.

Ovo je pomoglo da proizvodnja električne energije iz solara dostigne najviši nivo od 360 GWh u aprilu, što je značajan napredak u odnosu na prethodni rekord od 300 GWh u julu i avgustu 2022.

Portugal ulazi u sledeću fazu svoje energetske tranzicije. Energija vetra i interkonekcija sa drugim državama omogućili su Portugalu da krene sa postepenim ukidanjem uglja 2021. godine, a sada solarna energija potiskuje proizvodnju električne energije iz gasa sa mreže“, kaže analitičar istraživačkog centra Ember Met Even.

Solari su bili glavni oslonac Portugala u poređenju sa drugim obnovljivim izvorima energije poslednjih meseci. Granica od 50 odsto proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora je pređena uprkos relativno skromnoj proizvodnji električne energije iz vetroelektrana.

Portugal je takođe tokom sušnog perioda bio pogođen niskom proizvodnjom električne energije iz hidroelektrana, a suše su takođe uticale na proizvodnju električne energije u Španiji i Italiji.

Koje druge evropske zemlje obaraju rekorde obnovljivih izvora energije?

Proizvodnja električne energije iz vetroelektrana i solara ovog proleća obara rekorde u mnogim zemljama EU.

Susedna Španija je takođe zabeležila rekordnu proizvodnju električne energije iz solara u aprilu (4,2 TWh, 22 procenta proizvodnje električne energije), gde se očekuju još viši rekordi u letnjim mesecima, kada je proizvodnja električne energije iz solarnih elektrana obično na svom vrhuncu.

Kombinacija proizvodnje električne energije iz vetroelektrana i solara je bila blizu rekordno visokih nivoa u Španiji, čineći 46 odsto proizvedene električne energije. Uzimajući u obzir uvoz, Španija i Portugalija su zajedno zadovoljile 49 odsto svojih potreba za električnom energijom sa ova dva obnovljiva izvora energije u aprilu.

Snažan rast i konzistentan učinak solarne energije i vetra doveli su do niza drugih rekorda širom zemalja EU ovog proleća, otkrili su analitičati istraživačkog centra Ember.

Švedska je u februaru ove godine dostigla najviši nivo u istoriji sa više od četvrtine – 27 odsto proizvedene električne energije iz vetroelektrana i solara.

U Finskoj, od ukupno proizvedene električne energije u aprilu, vetar i solarna energija su proizveli rekordnih 29 odsto.

Belgija je takođe prošlog meseca zabeležila najviši nivo proizvodnje električne energije iz vetroelektrana i solara. Ovi izvori energije su proizveli 2 TWh i činili 29 procenata proizvodnje električne energije u zemlji.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti