Evropski energetski giganti se vraćaju fosilnim gorivima usled energetske krize

Energetska kriza se širi čitavim svetom, ali izgleda da je Evropska unija najviše pogođena njenim uticajem. Rusija, koja je bila najveći izvoznik nafte i prirodnog gasa ka Evropskoj uniji smanjila je isporuke prirodnog gasa nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije Kremlju. Evropska unija sada traži alternativu ovim energentima. Danski i Nemački energetski giganti su već dali zeleno svetlo za paljenje svojih termoelektrana na ugalj, ne bi li na taj način uspeli što bezbolnije da prebrode energetsku krizu.

Energetska kompanija Orsted planira da određenim termoelektranama produži radni vek, dok će neke termoelektrane ponovo vratiti u pogon nakon što su joj danske vlasti to naredile, dok se vlade širom Evrope podstaknute energetskom krizom spremaju za zimu.

U izjavi tokom vikenda, zvaničnici energetske kompanije Orsted – čiji je većinski vlasnik danska država – rekli su da su ovakvi potezi načinjeni „kako bi se osigurala sigurnost snabdevanja električnom energijom u Danskoj“.

Ponovo u upotrebi

Danska produžava radni vek svojih elektrana, dok neke vraća u pogon.

Orsted je rekao da se naredba odnosi na „Blok 3 u elektrani Esbjerg i Blok 4 u elektrani Studstrup, koje obe koriste ugalj kao primarni izvor goriva, i blok 21 u Kyndby Peak Load Plant, koji koristi naftu kao gorivo.

Elektrana Esbjerg je bila predviđena za gašenje 31. marta 2023. godine, dodaje se, dok su druga dva bloka već́ povučena.

„Da bi osigurale sigurnost snabdevanja električnom energijom, danske vlasti su nam danas naredile da nastavimo sa radom u nekim od naših elektrana na naftu i ugalj“, rekao je Mads Niper, izvršni direktor Orsteda.

„Naravno, mi ćemo se pridržavati naredbe danskih vlasti i sada ćemo početi da pripremamo i održavamo jedinice, kao i da obezbeđujemo osoblje neophodno za njihovo rukovanje“, dodao je Niper.

Orsted je rekao da će svim dotičnim jedinicama biti potrebno održavanje kako bi bile spremne za rad, dok će „visoko specijalizovani radnici“ takođe morati da budu obučeni za rad na lokacijama.

Orsted ima cilj da postane ugljenino neutralan

Kompanija je saopštila da joj je naređeno da ove tri jedinice nastave da rade do 30. juna 2024. Orsted, koji je takođe gigant u proizvodnji električne energije dobijene iz vetroelektrana, postavio je sebi cilj da do 2025. godine bude ugljenično neutralan.

Ova vest će zaprepastiti one koji se protive nastavku upotrebe fosilnih goriva. Ugalj ima značajan uticaj na životnu sredinu, a Greenpeace ga opisuje kao „najprljaviji i najzagađujući način proizvodnje električne energije“.

RWE prati Danski Orsted, vraća određene  termoelektrane svoj energetski portfolio

Nekoliko dana pre Orstedovog saopštenja, druga velika evropska energetska kompanija, nemačka RWE, rekla je da će se tri njene jedinice lignita ili mrkog uglja „privremeno vratiti na tržište električne energije kako bi ojačale sigurnost snabdevanja i uštedele gas u proizvodnji električne energije“.

RWE je rekao da svaka jedinica koja će biti vraćena u pogon ima kapacitet od 300 megavata.

Vest o RWE-u i Orstedu dolazi u trenutku kada se Evropa trudi da obezbedi zalihe energenata dok se rat u Ukrajini nastavlja. Rusija je prošle godine bila najveći snabdevač Evropske unije naftom i prirodnim gasom.

Rusija je značajno je smanjila protok prirodnog gasa u Evropu nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije Kremlju.

Prošle nedelje, neobjašnjiva curenja su uticala na gasovode Severni tok 1 i Severni tok 2, glavne delove infrastrukture izgrađene za tok prirodnog gasa iz Rusije u Evropu preko Baltičkog mora.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti