Evropski političari upravljaju haosom – ne energetskom tranzicijom

Johanes Benini, predsednik analitičke kompanije JBC Energy u svom izveštaju ističe da Evropa nije dobro postupila prilikom sprovođenja svoje energetske tranzicije. Da je zbog toga nastao haos sa cenama energenata u Evropi. Benini smatra da prirodni gas mora imati presudnu ulogu kao prelazno rešenje prelaska sa uglja na zelenu energiju u narednim godinama čak i decenijama.

Pokušaj Evrope da se odvikne od fosilnih goriva bio je „upravljanje haosom“. Visoke cene energije mogle bi da potraju do 2025. godine, rekao je Johanes Benini, predsednik analitičke kompanije JBC Energy.

Fjučersi prirodnog gasa skočili su do 13-godišnjih maksimuma na Njujorškoj trgovačkoj berzi. Evropa je posebno osetila posledice nedostatka gasa zbog globalne nestašice u snabdevanju i oslanjanja na uvoz. Nafta je, takođe, poskupela. Međunarodna referentna nafta Brent „lebdela” je u utorak popodne nešto ispod 84 dolara po barelu.

Iako postoji određena opravdanost za poskupljenje prirodnog gasa, zbog same sezone, trenutni pritisci potražnje su pogoršali problem, rekao je Benini u interviju za CNBC Street Signs Europe.

Procenjujući da će prirodni gas biti na „veoma, vrlo visokim nivoima“ do 2025. godine Benini kaže da skokovi neće biti „kratkoročni fenomen“.

„Videćemo da je ovo tržište pod velikim stresom. Dok trenutno razgovaramo, cene su veoma visoke. Razlog je velika zabrinutost pred-zimski period“, rekao je Benini.

Analitičar kaže da bi Rusija u novembru mogla da pusti na tržište još zaliha prirodnog gasa. To će pomoći evropskim komunalnim preduzećima da napune zalihe. Upozorava, međutim, da će zimus situacija u velikoj meri zavisiti od vremenskih uslova.

„Sada smo na oko 75% popunjenosti zaliha. Kasni se u odnosu na plan. Moraju da se popunjavaju mnogo brže. Naravno, zapamtite da smo prošle godine bili na 96% zaliha. A tokom veoma duge, hladne zime one su smanjene na 30%“, rekao je Benini.

To je, u suštini, bila početna tačka krize koju imamo upravo sada. Ali, ove godine je to potpuno druga priča.

Tržište se povratilo brže od očekivanog

Benini je istakao skup faktora, koji utiču na čitav lanac snabdevanja energijom, uključujući veliki energetski pad u Rusiji. Tu su i „prebacivanje gasa na naftu” i skok potražnje u Južnoj Americi, zbog nedostatka hidroenergije izazvane sušama.

„Imamo dobavljače koji su, jednostavno, imali problema sa održavanjem. Mislili su da se tržište neće vratiti tako brzo, pa je za sve potrebno vreme da se ponovo pokrenu motori na proizvodnom planu“, dodao je Benini.

Upravljanje haosom

Energetske kompanije širom sveta nalaze se pod sve većim pritiskom da napuste fosilna goriva, kako bi dovele do „dekarbonizacije“ globalne ekonomije.

Međutim, Benini je optužio evropske lidere da su pogrešno upravljali vremenom i sproveli tranziciju ka obnovljivim izvorima.

„Ako želite da izađete iz fosilnih goriva, morate uložiti u prirodni gas. To zvuči, možda, kontraproduktivno. Ali, da budem iskren sa vama, ako želite da izađete iz uglja, postići ćete samo ono što su SAD učinile ulaganjem u prirodni gas. Samo tako možete smanjiti intenzivnu emisiju ugljenika iz uglja. Morate investitorima dati sigurnost u ulaganje. A to funkcioniše samo ako ne krivite prirodni gas u tom pogledu. To će u narednih nekoliko godina imati velike posledice”, rekao je.

Analitičari sugerišu da će SAD, zato što se nisu oslanjali na uvz, biti više izolovane od skoka cena i energetske krize, koja se dešava u Evropi.

Cene prirodnog gasa u Evropi su pet puta veće u poređenju sa oko 1,5 puta viših cena ovog energenta u SAD i Aziji, primetili su nedavno analitičari Deutsche Bank.

Prirodni gas mora biti alternativa

„Problem u energetici je sigurnost snabdevanja energijom, kao i uspostavljanje novih lanaca snabdevanja. O tome ćemo govoriti u narednih 10 godina. To predstavlja ozbiljan period da bismo se samo malo promenili“, objasnio je Benini.

Ističući besmisao insistiranja na tome šta se sve mora ozeleniti Benini kaže da je pitanje kako doći do toga.

„Da biste tamo stigli morate smanjiti potrošnju uglja”, kaže dodavši da je oslobođavanje zavisnosti od uglja moguće samo ako prirodni gas u međuvremenu bude alternativa. „Ovo je veoma teško postići. U Evropi još imamo puno sagorevanja uglja. To je zako što nemamo dovoljno jeftinog prirodnog gasa“.

Benini poručuje da „to pokazuje da sve što su političari radili jeste upravljanje haosom”. Odnosno, da uopšte ne upravljaju tranzicijom.

Izvor: CNBC

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti