Evropsko-japanski istraživački satelit za ispitivanje klime lansiran iz SAD

Evropsko-japanski satelit za istraživanje klime, čija je namena da proučava ravnotežu temperature Zemlje, lansiran je noćas u orbitu iz američke savezne države Kalifornije raketom kompanije Spejseks (SpaceX) Falkon devet.

Satelit nazvan Ertker (EarthCARE) poleteo je iz priobalne vazduhoplovne baze Vanderberg na raketi Falkon 9 kompanije Spejseks u 15:30 po lokalnom vremenu u utorak (00:30 u sredu po srednjoevropskom vremenu), i zatim je uspešno postavljen deset minuta kasnije, javila je kompanija Spejseks.

Uticaj oblaka na klimu

Satelit će meriti kako oblaci utiču na klimu. Za neke niske oblake se zna da hlade planetu, drugi na velikoj visinu deluju kao pokrivač. Misija Ertker satelita će koristiti laser i radar da ispituje atmosferu da vidi tačno gde je ravnoteža, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

To je jedna od velikih neizvesnosti u kompjuterskim modelima koji se koriste da prognoziraju kako će klima reagovati na povećane nivoe gasova sa efektom staklene bašte.

Proučavanje oblaka i aerosola

Satelit je opremljen sa četiri instrumenta da proučavaju ulogu oblaka i aerosola – čestica suspendovanih u atmoseri – u odbijanju solarne radijacije nazad u svemir i zarobljavanju infracrvene radiacije koja se emituje sa površine Zemlje.

Istraživanje je zajednički projekat Evropske svemirske agencije (ESA) i Japanske agencije za istraživanje svemira.

Kada satelit odvojio, buster rakete Falkon devet je sleteo nazad na bazu Vandenberg, čime je završio svoj deveti let.

Izvor: Beta

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti