Evropu čekaju hladna zima i ekonomski horor

Tek će se iduće godine zavrteti spirala užasa: tada će na naplatu doći dugovanja za gas i struju, poskupljenje svega, bankroti firmi. Putin se nada socijalnim nemirima u Evropi, komentariše Henrik Beme.

Retko kad su ekonomisti i političari saglasni kao sada: Nemačku čeka ekstremno teška zima. Ne samo meteorološki, nego i privredno. Ekonomski rast će zamreti, i to se vidi golim okom.

Recimo, prošle sedmice je objavljeno da su proizvodne cene u avgustu porasle za 46 odsto u odnosu na period pre godinu dana. „Proizvodna cena“, dakle trošak proizvođača da nešto napravi u koji još nije uračunata dobit, u normalna vremena ne zanima širu publiku.

Skok cena je metastazirao na sve grane privrede

Ali, ovo nisu normalna vremena. Rast od 46 odsto je najveći u poslednje 73 godine koliko se statistike vode. To je pouzdani pokazatelj inflacije. Skok cena je metastazirao na sve grane privrede.

Širom sveta se centralne banke bore protiv inflacije i smanjenja vrednosti novca. Oprobani recept je da se zavrne slavina privredi, što verovatno vodi u recesiju.

Dramatični skok cena može se pripisati hroničnim logističkim problemima, ali pre svega eksploziji cene energenata. To je praktično drugi front koji je otvorio gospodar rata Putin. Upotrebio je naftu i gas kao oružje, a mnogi su mislili da neće.

Time Putin hoće da podeli Evropu i njena društva. Nada se socijalnim nemirima i tome da će Evropljani okriviti svoje vlasti da su naoružavanjem Ukrajine produžile rat i tako oterale cene energenata u nebesa.

U Berlinu, Parizu, Londonu i drugde vlasti svim silama pokušavaju da izbegnu taj scenario. Francuzi i Britanci su odredili maksimalne cene energije, Nemci nacionalizuju preduzeća koja trguju gasom.

Građani Nemačke pokušavaju da razumeju šta je „doplata za gas“ koja se uvodi, i da li će uopšte moći da je plate pošto su i osnovne cene gasa nekoliko puta više. Vlada je uvela pakete pomoći teške desetine milijardi, ali ih baca iz helikoptera umesto da pomogne stvarno ugroženima.

Možda će Vas zanimati i: EU i dalje najveće tržište za rusku naftu

Pravi ispit tek dolazi

Pravi ispit tek čeka Nemce i druge Evropljane. Jer tek će se iduće godine zavrteti spirala užasa: tada će na naplatu doći dugovanja za gas i struju, poskupljenje svega zbog povećanih proizvodnih cena, bankroti firmi.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je kratko i tačno: „Na horizontu se pojavljuje zima nezadovoljstva.“

Na probi je evropska solidarnost, traži se zbijanje redova u znak podrške Ukrajini i protiv kolovođe rata iz Kremlja. Ako Evropa solidno prođe kroz zimu, onda će biti dobre šanse da se oporavi. Taj oporavak bi verovatno bio veoma spor, ali bi bio bez Putinovog gasa – i to je dobra vest.

Izvor: DW

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti