Facebook blokira australijske korisnike da gledaju ili dele vesti

Kao odgovor na predloženi australijski zakon, kojim bi tehnološki giganti u budućnosti plaćali vesti na svojim platformama Facebook je blokirao australijske korisnike da gledaju ili dele vesti samo nekoliko sati nakon što je Google pristao da plati firmi News Corp, čiji je vlasnik Rupert Murdoch, za sadržaje sa Web lokacija širom svog medijskog carstva.

Facebook je australijskim korisnicima blokirao deljenje ili pregledanje vesti na platformi, što je izazvalo veliku uzbunu zbog javnog pristupa ključnim informacijama. Ova odluka dolazi kao odgovor na predloženi zakon, kojim bi tehnološki giganti u budućnosti plaćali vesti na svojim platformama.

Australijanci su se u četvrtak probudili otkrivši da su Facebook stranice svih lokalnih i globalnih Web lokacija nedostupne. Nekoliko vladinih stranica o zdravlju i hitnim slučajevima takođe je blokirano – nešto što je Facebook kasnije tvrdio da je greška. Oni izvan zemlje, takođe, nisu u mogućnosti da čitaju niti pristupaju australijskim vestima na platformi.

Australijska vlada oštro je kritikovala taj potez, rekavši da to  demonstrira „ogromnu tržišnu snagu ovih digitalnih društvenih giganata“. Australijski ministar finansija Džoš Fridenberg (Josh Frydenberg) rekao je da je zabrana objavljivanja vesti imala „ogroman uticaj na zajednicu“. Otprilike 17 miliona Australijanaca mesečno poseti stranicu društvenih mreža. Takođe je rekao da je vlada posvećena usvajanju zakona i „voleli bismo da ih vidimo [Facebook] u Australiji. Ali, mislim da su njihovi današnji postupci bili nepotrebni i pogrešni“.

Google i Facebook su se borili protiv zakona jer kažu da on ne odražava način na koji Internet funkcioniše i da nepravedno „kažnjava“ njihove platforme. Međutim, za razliku od Facebook-a, Google je poslednjih dana potpisao ugovore o plaćanju sa tri glavna australijska medija. Akcija kompanije Facebook usledila je samo nekoliko sati nakon što je Google pristao da plati News Corp, firmi  Ruperta Merdoka (Ruperta Murdoch) za sadržaj sa Web lokacija širom svog medijskim carstva.

Zašto Facebook to radi?

Australijske vlasti su izradile zakone kako bi „izjednačile uslove“ između tehnoloških giganata i sukoba izdavača oko profita. Od svakih 100 australijskih dolara (56 funti; 77 američkih dolara) potrošenih na digitalno oglašavanje u australijskim medijima ovih dana, 81 australijski dolar ide Google-u i Facebook-u. Ali, Facebook je rekao da je zakon suočen sa krutim izborom ostavio dve mogućnosti, „pokušavati pridržavanja zakona, koji ignoriše stvarnost ove veze ili  prestanak emitovanja sadržaja vesti na našim servisima u Australiji“.

„Teška srca biramo ovo drugo“, navodi se u postu na blogu.

Zakon je težio „kažnjavanju Facebook-a za sadržaj koji nije uzeo ili tražio“, rekao je lokalni generalni direktor kompanije Vijiam Iston (Villiam Easton).

Iz Facebook-a tvrde da su australijskim izdavačima pomogli da prošle godine zarade oko 407 miliona australijskih dolara (228 miliona funti; 316 miliona američkih dolara) putem preporuka, ali da je njihova „dobit na platformi od vesti minimalna“.

Prema toj zabrani, australijskim izdavačima je, takođe, zabranjeno da dele ili objavljuju bilo kakve veze na svojim Facebook stranicama. Nacionalni emiter ABC i novine poput The Sidnei Morning Herald i The Australian imaju milione sledbenika.

Šta se dogodilo sa vladinim sajtovima?

Promena Facebook-a, takođe, Australijancima uskraćuje pristup mnogim ključnim vladinim agencijama, uključujući policiju i hitne službe, zdravstvene službe i Biro za meteorologiju. Pogođene su i druge stranice za dobrotvorne organizacije, političare, sportske grupe i druge ne-novinske organizacije. Facebook je kasnije objavio izjavu u kojoj se kaže da su ove stranice „nehotično pogođene“ i da će biti vraćene, mada nije dao rok. Portparol je rekao da je kompanija u zakonu „uzela široku definiciju“ pojma „sadržaj vesti“.

Kako su Australijanci odgovorili?

Zabrana je izazvala trenutnu reakciju, a mnogi Australijanci su se naljutili zbog iznenadnog gubitka pristupa pouzdanim i autoritativnim izvorima. Nekoliko njih je naglasilo da je Facebook jedan od presudnih načina na koji su ljudi primali hitna obaveštenja o pandemiji i nacionalnim katastrofama. Drugi su izrazili zabrinutost zbog dezinformacija koje sada slobodno kruže na Web lokaciji.

„Očigledno se osećamo vrlo ugorženo u onome što će Facebook omogućiti ljudima da rade u budućnosti, ne samo u Australiji, već i širom sveta“, rekao je Piter Firt (Peter Firth) iz Sidneja za BBC.

Amelija Maršal (Amelia Marshall) rekla je da ne može da veruje u odluku kompanije „usred pandemije“, dodajući da je „donela davno zakasnelu odluku“ da trajno izbriše svoj Facebook nalog.

Australijska direktorka Hjuman rajt voča (Human Rights Vatch) Elena Pirsen (Elaine Pearson) rekla je da Facebook cenzuriše tok informacija u zemlji – nazivajući to „opasnim preokretom događaja“.

„Ukidanje pristupa vitalnim informacijama čitavoj zemlji u gluvo doba noći je nesavesno“, rekla je Pirsen.

Kako vlada reaguje?

Australijska konzervativna vlada stoji uz zakon – koji je u sredu usvojio donji dom parlamenta. Ima široku međustranačku podršku i o njemu će se u četvrtak ponovo raspravljati u parlamentu.

„Donećemo ovaj zakon. Želimo da digitalni giganti plaćaju tradicionalna medijska preduzeća za generisanje originalnog novinarskog sadržaja“, rekao je Fridenberg koji je dodao da „oči sveta gledaju šta se ovdje događa“. Rekao je da je razgovarao i sa izvršnim direktorom Facebooka Markom Zakerbergom (Mark Zuckerberg), koji je bio „konstruktivan“. Ali je istakao da je Facebook, poput Google-a, pregovarao o platama sa lokalnim organizacijama.

Ova akcija zabrane „nastupila je u jedanaestom satu“ i naštetila je reputaciji sajta, kako je rekao.

„Na našoj platformi nećete naći sadržaj koji dolazi od organizacije koja zapošljava profesionalne novinare, koja ima uređivačku politiku i koja ima procese provere činjenica. To je ono što Facebook zapravo govori Australijancima“, rekao je Fridenberg.

Facebook želi da izazove pažnju

Australija nije veliko tržište za Facebook. A Facebook kaže da vesti nisu veliki pokretač prihoda za kompaniju. Pa zašto mu je toliko stalo do ovog zakona? Ovde se mnogo više radi o principu. Druge zemlje su gledale šta se dešava u Australiji. Postoje spekulacije da bi Kanada, čak i EU mogla slediti australijski vođe – nešto što Facebook želi da izbegne.

Facebook već plaća neke vesti. Na primer, sklopio je komercijalne ugovore sa medijskim kompanijama u Velikoj Britaniji.

Ono što Facebook želi da uradi je da izazove pažnju.

Njihovi rukovodioci ne žele da se vlade umešaju, govoreći im da moraju da plate vesti – pa čak i da odrede cenu. Facebook je zato odlučio da pokaže da postoje posledice po vlade, ako žele da preduzmu mišićavu akciju protiv Big Tech-a. Ali, to bi moglo spektakularno da se odrazi. Da Facebook može u osnovi da isključi australijske vesti na svojoj platformi, već se u nekim krajevima kritikuje kao antidemokratska – čak i autoritarna.

Izvor: BBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti