Facebook vraća vesti na australijskim stranicama

Nakon razgovora sa australijskom vladom, Facebook je pristao da vrati u aktivno stanje sve australijske stranice sa vestima koje se prikazuju na njihovoj platformi. Sporazum „će nam omogućiti da pružimo podršku izdavačima za koje se odlučimo, uključujući male i lokalne izdavače“, rekla je Kembel Braun, potpredsednica kompanije Facebook za globalna novinska partnerstva.

Facebook je saopštio da će reaktivirati stranice sa vestima u Australiji nakon postizanja uspeha u pregovorima sa vladom ove zemlje. Problem je rešen nakon mesec dana oštrog spora između američke tehnološke kompanije i Kanbere, koja je radila na zakonu koji bi primorao tehnološke platforme da plaćaju izdavačima vesti za sadržaj.

Sporazum „će nam omogućiti da pružimo podršku izdavačima za koje se odlučimo, uključujući male i lokalne izdavače“, rekla je Kembel Braun (Campbell Brown), potpredsednica kompanije Facebook za globalna novinska partnerstva, dodavši da kompanija „narednih dana obnavljala vesti na Facebook u Australiji“.

Prošle nedelje je Facebook  zabranio Australijancima da pronalaze ili dele vesti na svom servisu. Odluka koja se činila najrestriktivnijim potezom, koji je kompanija ikada preduzela prema izdavačima sadržaja dovela je do toga da su stranice medijskih organizacija, pa čak i neke nepovezane osnovne usluge, postanu nedostupne.

Facebook je obavestio vladu o svojoj odluci, rekao je australijski ministar za komunikacije Pol Flečer (Paul Fletcher). Saopštenje je stiglo dok je australijski senat razgovarao o najnovijoj iteraciji zakona o medijima, koji je prvi put uveden prošlog leta. Početna verzija zakona omogućila bi medijima da pregovaraju bilo pojedinačno bilo kolektivno sa Facebook i Google i da uđu u arbitražu ako stranke ne mogu postići sporazum.

U utorak je australijska vlada izjavila da će izmeniti kodeks, tako što će sadržati odredbu koja mora uzeti u obzir da li je digitalna platforma dala značajan doprinos održivosti australijskih vesti putem postizanja komercijalnih sporazuma s medijskim preduzećima, između ostalih mera.

„Vlada je pojasnila da ćemo zadržati mogućnost odlučivanja da li će se vesti pojaviti na Facebook, tako da nećemo automatski biti podvrgnuti prisilnim pregovorima. Oduvek nam je bila namera da podržimo novinarstvo u Australiji i širom sveta, a mi ćemo i dalje ulagati u vesti globalno i opirati se naporima medijskih konglomerata da unaprede regulatorni okvir koji ne uzima u obzir istinsku razmenu vrednosti između izdavača i platforme poput Facebook“, rekla je Braunova.

Google je u međuvremenu već pokušavao da se uskladi sa novim zakonodavstvom, najavljujući partnerstvo sa nekim od najvećih medijskih organizacija u zemlji, uključujući News Corp (NWS) Ruperta Merdoka (Ruperta Murdocha) i Seven Vest (West) Media.

Upitan o Google partnerstvima prošle nedelje, australijski ministar finansija Džoš Fridenberg (Josh Frydenberg)aludirao je na promene koje su na kraju najavljene danas rekavši da „ako postoje komercijalni poslovi, onda to menja jednačinu“.

Izvor: CNN Business

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti