Fajnenšel tajms: Srbija „žuri“ da smanji energetsku zavisnost od Rusije

Sankcije Moskvi primoravaju Beograd da napravi planove za smanjenje naftnih i gasnih veza sa tradicionalnim saveznikom. Beograd razmatra da ponovo preuzme većinsku kontrolu nad glavnom naftnom kompanijom od ruskog Gaspromnjefta, piše Fajnenšel tajms (FT). Moguće je preuzimanje 10-15 posto udela mađarske nuklearke Paks. Gasovod do Bugarske pre sledeće grejne sezone, pregovori sa Azerbejsžanom u toku.

Srbija razmatra mogućnost da preuzme većinsku kontrolu nad NIS-om od ruskog Gaspromnjefta, jer žuri da se zaštiti od uticaja sankcija koje se uvode Moskvi, rekao je predsednik Srbije.

Beograd takođe priprema još projekata za diversifikaciju izvora energije u zemlji, poput bliže saradnje sa Mađarskom, u pokušaju da smanji svoju zavisnost od Rusije, rekao je Aleksandar Vučić za Fajnenšel tajms (FT).

„Ludo je što ranije nismo razmišljali o povezivanju i izgradnji ove infrastrukturne mreže“, rekao je Vučić. „Nismo navikli na ratove u Evropi, ali sada je drugačije. Skoro sve se promenilo. Zato nam se žuri.“

Nakon napada Rudije na Ukrajinu, EU cilja na ruske energente. Srbija je ostala izložena uticaju ovih sankcija, s obzirom da je Moskva kupila gasne operatere koji skladište gas, kao i rafineriju nafte, i da je Beograd nedavno imao neuspeh u pokušaju obezbeđivanja dugoročnog altenativnog snabdevanja. Poslednjih godina Srbija je sav gas i skoro polovinu nafte uvozila iz Rusije.

Od decembra, zbog sankcija koje je uvela EU, Hrvatskoj će biti zabranjeno da transportuje pošiljke ruske nafte u Srbiju. A ako Brisel poništi izuzeće od ruske zabrane vlasništva, glavnoj beogradskoj naftnoj kompaniji NIS više neće biti dozvoljeno da posluje sa subjektima EU. Ovo bi efektivno zaustavilo njene operacije jer svu naftu dobija preko hrvatskog naftovoda JANAF.

Prema tri izvora koji su upoznati sa situacijom, nekoliko grupa, uključujući Vladu Srbije i mađarsku energetsku kompaniju MOL, razmatralo je kupovinu kontrolnog paketa od većinskog vlasnika Gaspromnjefta, iako su pregovori o prodaji zaustavljeni. MOL je odbio da komentariše.

NIS za sada radi normalno

Za sada, NIS može normalno da radi jer su njegove rafinerije pripremljene za preradu nafte iz Iraka i drugih zemalja, kao i zbog izuzeća Beograda od sankcija EU ruskim kompanijama.

Ali Vučić je rekao da Srbija, kandidat za članstvo u EU, treba da razmotri „sve mogućnosti“, uključujući preuzimanje NIS-a i obezbeđivanje alternativnog snabdevanja.

„Ako bude drugih sankcija protiv preduzeća u ruskom vlasništvu, to će za nas biti veliki problem“, rekao je Vučić za Fajnenšel tajms. „Svakako ćemo morati da reagujemo… moramo da obezbedimo dovoljno nafte i gasa našim ljudima”.

On je dodao: „Ako niko neće da radi sa NIS-om… onda ćemo delovati, ali to za sada nije slučaj.“

Vučić pažljivo korača jer želi da izbegne konflikt, dok se njegova zemlja oslanja na uvoz gasa iz Rusije, tradicionalnog saveznika Srbije, smatraju analitičari. Vuk Vuksanović, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku rekao je da bi samo drastični uslovi poput obustavljanja dotoka ruskog gasa ili proširenja evropskih sankcija uzorkovali neprijateljsko preuzimanje NIS-a.

Nova vlada će potrošiti oko 2 milijarde evra na unapređenje energetske infrastrukture

Vučić je formirao novu vladu prošlog meseca, nakon pobede na izborima u aprilu. On planira da potroši oko 2 milijarde evra godišnje na unapređenje energetske infrastrukture, uključujući nove naftne i gasne veze sa Bugarskom, Rumunijom, Severnom Makedonijom, a moguće i sa Crnom Gorom.

Vučić je prošlog meseca razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o jačanju energetskih veza. Razgovarali su o naftovodu koji bi Srbiju povezao sa mađarskom mrežom i elektroenergetskom partnerstvu.

Srbija želi da preuzme 10-15 odsto udela u mađarskoj nuklearnoj elektrani Paks, gde su u izgradnji dva nova reaktora. Ruski državni Rosatom snabdeva gorivom Paks i gradi svoje nove reaktore, ali nije predmet zapadnih sankcija.

Moguće uzimanje 10-15 posto udela u mađarskoj nuklearki Paks

Plan bi Srbiji mogao da omogući pristup do 600 MW kapaciteta za proizvodnju električne energije iz Paksa, iako je Vučić rekao da još nema konačne odluke o tom pitanju. Zauzvrat, Mađarska bi dobila sličan udeo u srpskoj nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji, čije hidroelektrane proizvode oko četvrtinu električne energije u Srbiji.

„Imamo puno poverenje u Mađarsku kao državu i u ovakav energetski savez“, rekao je Vučić.

Neefikasna ekonomija Srbije je čini ranjivom na poremećaje energetskih tokova, rekao je na konferenciji prošle nedelje Aleksandar Macura, stručnjak za energetiku u Fondaciji RES u Beogradu.

„Srbiji je potrebno tri puta više energije za proizvodnju istog BDP-a u odnosu na prosek EU“, rekao je Macura.

Gasovod do Bugarske će biti u funkciji pre sledeće grejne sezone

Predsednik je rekao da će gasovod do Bugarske (konkecija Niš – Dimitrovgrad – Sofija) biti u funkciji pre grejne sezone sledeće zime, što će omogućiti dodatni kapacitet za uvoz 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje. To je blizu polovine godišnje potrošnje Srbije. Beograd takođe pregovara sa Azerbejdžanom o isporuci gasa od sledeće godine.

Vučić je rekao da „sa još jednim gasovodom ka Severnoj Makedoniji možemo da se povežemo sa Transjadranskim i Transanadolskim gasovodima, koji transportuju gas iz Azerbejdžana, kao i sa LNG terminalima u Grčkoj. Sve je ovo deo naše diversifikacije.”

Izvor: NewsNCR/FT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.