FBiH: Podsticaj za 2.103 MWh struje iz OIE

U 2022. godini u Federaciji BiH je u sistemu podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije bilo ukupno 451 elektroenergetsko postrojenje primarnih izvora solarne energije, hidroenergije i vetro energije. Ukupna proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije iz ovih postrojenja u 2022. godini iznosila je 2.103 MWh.

Prema podacima Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK) u Federaciji Bosne i Hercegovine su u 2022. godini sklopljena 174 ugovora o otkupu električne energije iz postrojenja u probnom radu, ukupne instalisane snage 18.572 MW, kao i 13 ugovora o otkupu električne energije po referentnim cenama, ukupne instalisane snage 2.504 MW.

Poslovanje Operatora za OIEiEK u 2022. godini obeleženo je uspostavljanjem proaktivne komunikacije s relevantnim institucijama i donosiocima odluka u Federaciji BiH.

Problemi u realizaciji projekata OIE

Operator za OIEiEK je postupio po zaključcima Vlade Federacije BiH u periodu od aprila do septembra 2022. godine, kao i zaduženjima proisteklim iz zaključka Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, rešenja Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH i izdatih preporuka Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH za 2019. i 2020. godinu.

 „Postupajući prema zaključcima Vlade Federacije BiH izvršili smo reviziju svih izdatih rešenja Operatora za OIEiEK o statusu mikroproizvođača koje je izdavao proizvođačima iz OIE u 2020. godini i ostalih dokumenata koji su proistekli iz navedenih rešenja, istakao je direktor Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju Edim Memić.

Registar projekata OIEiEK

Analizom izdatih preporuka od strane Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH, Operator za OIEiEK je u aprilu doneo plan i program postupanja po njima, na osnovu kojih je uspešno realizovano 30 preporuka, dok je sedam preporuka u fazi realizacije. Na osnovu prethodno sprovedenih aktivnosti na uspostavljanju svih potrebnih osnova, Operator za OIEiEK je putem svoje internet stranice, nakon više od tri godine, javnosti učinio dostupnim jedinstveni Registar projekata OIEiEK, kao i stanje dinamičkih kvota na dan 31.12.2020. godine, čime je u potpunosti osigurano transparentno postupanje u radu Operatora za OIEiEK.

Kroz 2022. godinu Operator za OIEiEK suočio se sa ogromnim pritiscima javnosti, kao i proizvođača električne energije, uz neutemeljene tvrdnje da Operator za OIEiEK blokira važne procese u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije. „To nije, niti će uticati na aktuelnu Upravu i zaposlene Operatora za OIEiEK da donose odluke koje nisu u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima“, izričit je Memić.

Zakonska zasnovanost odluka

U sprovođenju svojih nadležnosti u 2022. godini, Uprava Operator za OIEiEK je uz puno razumevanje, saradnju i podršku Upravnog odbora donosila odluke koje su utemeljene u Zakonu i podzakonskim propisima, štiteći u potpunosti sve učesnike u sistemu podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, što je nastavljeno u 2023. godini.

„Trenutno organizujemo usmene rasprave povodom postupanja po 26 zahteva za sticanje statusa privilegovanih proizvođača. To se odnosi na one koji su ishodovali status potencijalno privilegovanog proizvođača u mandatu prethodne Uprave. Uz sve napore da zaštiti investitore i njihova uložena sredstva u ovaj sektor, Operator za OIEiEK ne može da donese odluke koje nemaju utemeljenje u zakonskim i podzakonskim propisima, odnosno Akcionom planu za korišćenje obnovljivih izvora energije u Fedraciji BiH koji je do 2020. godine definisao instalisane snage postrojenja čija se proizvodnja podstiče do 2020. godine, istakao je direktor Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju Edim Memić.

Izvor: Oslobođenje

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti