Februarski zeleni rekordi hidroelektrana EPS-a

Uspešna proizvodnja zelene energije u EPS-u zabeležena je u HE Zvornik i u najvećoj hidroelektrani na Dunavu Đerdap I. Zavaljujući povoljnoj hidrološkoj situaciji, revitalizovanim agregatima i visokoj pouzdanosti, plan proizvodnje za februar u HE Zvornik premašen je za 120% a dobra tehnička priprema, modernizacija HE, kao i priprema jezera za nadolazeće vode preduslov su za rekordnu proizvodnju u HE Đerdap I.

Posle uspešne i rekordne proizvodnje u januaru, hidroelektrane Elektroprivrede Srbije nastavile su sa obaranjem proizvodnih rekorda. Potpuno revitalizovana hidroelektrana Zvornik i u februaru je imala rekordnu proizvodnju. Ova HE je proizvela 72,653 miliona kilovat – sati električne energije što je za 26 odsto više od prethodnog rekorda u februarskoj proizvodnji koji je iznosio 57,769 miliona kWh. Zbog povoljne hidrološke situacije, revitalizovanih agregata i visoke pouzdanosti, plan proizvodnje za februar premašen je za 120 odsto.

I najveća hidroelektrana na Dunavu Đerdap I proizvela 655, 680 miliona kWh i postavila rekord u proizvodnji električne energije za februar. Na ostvarenje ovakvog rezultata najveći uticaj je imala povoljna hidrološka situacija i pogonska spremnost agregata. U HE Đerdap I do sada je revitalizovano pet agregata, a kada bude završena revitalizacija poslednjeg agregata, ova HE biće u mogućnosti da proizvodi više električne energije, u skladu sa hidrološkom situacijom. Uslove za ovako uspešnu proizvodnju stvorili su dobra tehnička priprema, modernizacija HE, kao i priprema jezera za nadolazeće vode.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti