Finiš radova na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska

Završetak radova na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska očekuje se u oktobru. Do sada je isporučeno 100 odsto cevi koje su potrebne za izgradnju gasovoda, položeno 70 odsto cevi i izgrađeno 45 odsto nadzemnih objekata. Preostao je veći deo radova na elektroinstalacijama. Ovim gasovodom Srbija će se povezati sa novim snabdevačima i izvorima gasa koji dolaze pre svega iz Azerbejdžana, kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Očekujem maksimalno zalaganje svih učesnika u projektu kako bi gasovod bio završen u roku, odnosno tokom oktobra tekuće godine, istakla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović tokom jučerašnjeg obilaska radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska.

„Izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska strateški je važan projekat u gasnom sektoru, ali i u našoj energetici uopšte jer će obezbediti dodatni pravac snabdevanja gasom i veću sigurnost u snabdevanju ovim energentom. Ministarstvo na dnevnom nivou prati kako teku radovi, često su lјudi iz ministarstva i na terenu. Danas sam i došla i lično da održim sastanak sa izvođačima, nadzorom, investitorom i predstavnicima institucija uklјučenih u projekat i proverim napredak radova”, rekla je Đedović posle obilaska gradilišta gasovoda u mestu Trupale kod Niša.

Izvođači radova informisali su ministarku da je do sada isporučeno 100 odsto cevi koje su potrebne za izgradnju gasovoda, položeno 70 odsto cevi i izgrađeno 45 odsto nadzemnih objekata. Preostao je veći deo radova na elektroinstalacijama.

Đedović je naglasila da je „na putu da postane kritična tačka isporuka elektro-opreme, koja je poručena i plaćena”.

„Veoma nam je važno da se sve cevi zavare, spoje i polože da bismo završili linijski deo gasovoda. Za to nam je potreban veći broj ekipa na terenu i o tome smo danas pričali sa izvođačima radova, kako bi pobolјšali kapacitete“, naglasila je ministarka.

Otvara se mogućnost za odpremanja gasa iz Azerbejdžana i drugih izvora

„Očekujem od izvođača i svih učesnika u projektu da budu maksimalno efikasni, jer se nalazimo u završnoj fazi , kako bismo na jesen u potpunosti završili gasnu interkonekciju, kojom ćemo se povezati sa novim snabdevačima i izvorima gasa koji dolaze pre svega iz Azerbejdžana. S prijatelјima iz Azerbejdžana smo razgovarali o količinama gasa koje možemo da dobijamo iz ove zemlјe za potrebe predstojeće grejne sezone, što je između 300 i 500 miliona kubnih metara, a možda i više”, rekla je ministarka.

Radovi na teritoriji Srbije usklađeni su sa radovima na teritoriji Bugarske. Đedović ističe da će se, preko gasovoda koji je već izgrađen između Bugarske i Grčke, Srbija povezati sa izvorima gasa koji dolaze do Grčke, pre svega iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona i LNG terminala.

„U budućnosti će ovaj pravac biti još značajniji, zbog diversifikacije izvora snabdevanja gasom u čitavoj Evropi i mogućnosti da se gas kupuje od različitih snabdevača. Srbija ovim gasovodom dobija veću energetsku sigurnost, a imaće i ulogu tranzitne zemlјe za region, kao i u slučaju gasovoda Balkanski tok“, rekla je Đedović.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti